Zámek Vojkov

257 53, Vojkov, Tel.: +420 317 835 186, info@dd-vojkov.cz
Vojkov/Památky - Vojkov


Popis místa
Zámek leží v obci Vojkov a první zmínky jsou uváděny v roce 1350, zámek v dnešní podobě slouží jako Centrum sociálních služeb Benešov - domov důchodců.

257 53, Vojkov
Telefon: +420 317 835 186
E-mail: info@dd-vojkov.cz
Web: www.dd-vojkov.cz

Naplánovat trasu

Z gotické tvrze se v suterénu dochovalo spodní podlaží obdélného paláce tvrze o rozměrech cca 9x20 metrů. Po stranách střední chodby, do které se vstupovalo z čtverhranného přístavku, byly dvě přibližně čtvercové místnosti o straně cca 7 metrů.

Místnost vlevo je zaklenuta dvojicí valených kleneb zachycených střední dvouosou arkádou, chodba, místnost vpravo i vstupní předsíň byly vybaveny prostými valenými klenbami. Sedlový portál z chodby do pravé komory datuje palác podle D. Menclové do let 1360-80.

Dnešní zámek tvoří obdélná dvoupatrová budova s deseti okenními osami, k níž je na severozápadě připojen rizalit zakončený terasou a osmibokou věží zakončenou neogotickým cimbuřím.

Roku 1350 jsou zmiňováni vladykové Vlček a Heřman z Vojkova, stejně jako v dalších letech až do konce první třetiny 15.s toletí. Od roku 1437 zde sídlil Petr z Milhostic, jehož potomci se po Vojkovu psali Vojkovští z Milhostic a roku 1548 prodali tehdy poprvé uváděnou tvrz Janovi ml. z Říčan.

Říčanským patřil Vojkov až do roku 1622, kdy byl pro účast ve stavovském povstání Vilémovi ml. z Říčan zabaven a prodán Albrechtovi z Valdštejna.

Hned následujícího roku jej od něj koupil Sezima z Vrtby. Když jeho syn Jan František roku 1664 Vojkov prodával Alžbětě Fellnerové z Feldeku, byla tvrz uváděna jako pustá. Zadlužená Alžběta musela pro nesplacení kupní částky Vojkov vrátit a roku 1668 jej koupil Karel Leopold Caretto-Millesimo. I ten jej o čtyři roky později prodal a v dalších letech se majitelé dále střídali.

Kdo z rychle se měnících majitelů pustou tvrz přestavěl na zámek není známo, další přestavbu máme prokázánu až z roku 1872, kdy byl za Filipiny Augusty Reise-Stallburgové zámek o patro zvýšen. V úpravách pokračoval po roce 1886 i Viktor Coudenhove, který přistavěl terasu, ozdobnou věž a založil park.

Roku 1945 byl zámek zabaven Viktoru Kaplanovi, dnes je v něm Centrum sociálních služeb Benešov - domov důchodců.

Zámek je veřejnosti nepřístupný, sídlí v něm Centrum sociálních služeb Benešov - domov důchodců.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz