Zámek Vohančice

666 01, Vohančice
Vohančice/Památky - Vohančice


Popis místa
Zámek se nachází na návsi obce Vohančice. V obci se nacházela dřevěná tvrz, kterou po požáru nechal Karel Berger z Bergu nahradit v letech 1596–1600 jednopatrovým jednokřídlým renesančním zámkem. V 17. století byl zámek v držení pánů de Castro, kteří jej přestavěli do barokní podoby. Po roce 1948 připadl místnímu JZD, po roce 1989 byl navrácen Brnu, které jej prodalo soukromému majiteli.

666 01, Vohančice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Patrová, trojkřídlá budova s nově opravenou střechou, na severním konci obce, naproti nevelkému rybníku. Jižní část je renesanční a severní barokní.

Ve východním křídle průjezd do dvora. Na sešlé fasádě zachovány zbytky renesančních sgrafit.

Nevelký zámek, jehož předchůdcem zřejmě byla zřejmě již od 13. století tvrz rodu Macků z Vohančic, připomínaná v roce 1255.

Prví písemná zmínka o tvrzi však pochází až z roku 1573, kdy Jan Vohanský z Vohančic, prodal ves s poplužním dvorem Janu Pergarovi z Pergu. Karel Pergar z Pergu pak v letech 1596 - 1600 přebudoval starou tvrz v jednokřídlý renesanční zámek, o jednom poschodí.

V roce 1636 se majitelem Vohančic stal Alfons de Castro, který nechal k původnímu zámku přistavět další dvě barokní křídla, která společně s původní stavbou uzavřela obdélníkové nádvoří, ve tvaru písmene „U“.  V roce 1701 získalo zámek spolu s celým statkem město Brno a zámek začal sloužit jako správní budova obydlí úředníků a hospodářské stavení.

Po roce 1948 celý areál převzalo místní JZD, za jehož panování zámek i hospodářské budovy notně zchátraly. Po roce 1990 byl zámek navrácen městu Brnu, jako jeho historický majetek. Město Brno však krátce nato zámek prodalo.

Dnes je objekt soukromým majetkem a slouží k bydlení. Nový majitel postupně celý objekt opravuje.

Zámek je veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz