Zámek Vítkovice

Výstavní, 703 00, Vítkovice
Vítkovice/Památky - Vítkovice


Popis místa
Nejstarší dochovanou budovou ve Vítkovicích je empírový zámek s klasicistní fasádou postavený Rothschildy v letech 1846 – 1847. Sloužil majitelům železáren a bydleli v něm především jeho ředitelé. Byla zde zimní zahrada, salon, hudební salon, jídelna, kuchyň, pracovna, pánský pokoj, salón pro dámy a pokojíky pro služky.

Výstavní, 703 00, Vítkovice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://ostrava-vitkovice.eu/prochazka-vitkovicemi/zamek.php

Naplánovat trasu

Zámek ve Vítkovicích - zvaný též Zentralhaus. Nenápadná a dokonce mnoha místními obyvateli neznámá stavba na Výstavní ulici je přitom spolu s jádrem tzv. Nových Vítkovic s radnicí a kostelem sv. Pavla největší domintou mezi historickými stavbami této části Ostravy.

Empírová stavba z let 1847-48 byla vybudová jako representativní vítkovické sídlo rodiny Rotschildů, která ovládala zdejší slavné železárny. Proto byl také zámek vybudován takřka na samém okraji železáren. Autorem projektu empírové stavby byl Antonín Krause. Později v zámku bydleli ředitelé železáren a poté byl využíván pro správní účely.

Naposledy zde sídlilo Muzeum Vítkovic. Dnes je objekt mimo provoz, ale uvažuje se o jeho rekontrukci a poté by měl sloužit jako reprezentativní objekt železáren.

Zámek je v soukromém vlastnictví a je pro veřejnost nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz