Zámek Vintířov (Starý zámek)

Vintířov, 432 01, Radonice
Radonice/Památky - Radonice


Popis místa
Zámek se nachází v obci Vintířov, což je asi 1 km od Radonic a 8 km od Kadaně. Původně renezanční zámek Vintířov nechal postavit v roce 1544 Albrecht Šlik na místě původní tvrze. Zámek byl obklopen vodním příkopem s padacím mostem. Po znárodnění se stal částečně zchátralý zámek sídlem zemědělského učiliště či mateřské školky. Nyní je zámek zpustlý a chátrá. Veřejnosti nepřístupný.

Vintířov, 432 01, Radonice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

 V r.1612 zemřel poslední majitel Jeroným Šlik bez dědiců a majetek připadl synovi Barbory Šlikové, Jindřichu Matyaši Thurnovi, který byl po defenestraci jmenován velitelem stavovského vojska. Po bitvě na Bílé hoře Thurn uprchl ze země. Jeho majetek byl konfiskován a Thurn byl v dubnu 1621 odsouzen v nepřítomnosti k smrti. Thurnova manželka prodala panství v r.1622 Ferdinandovi z Nagarolu,veliteli císařského vojska.

V roce 1628 se novým majitelem stal španělský generál Vilém Verdugo,který proslul svou krutostí proti Čechům.V r.1650 přešlo panství na Verdugova nevlastního syna Jana Sebastiana z Pöttingu.Když v r.1664 koupili vintířovské panství Losynthalové,přebíral Jan Ant. Losy z Losynthalu hospodářství v zchátralém stavu.

Práce na novém zámku započaly v r.1717. Jan Adam Losy dal odstranit asi tři čtvrtiny starého šlikovského zámku, ale v této době umírá. Losythalové se odstěhovali do Radonic-do budovy dnešní radnice. Zbytek zámku byl upraven na byty pro úředníky z velkostatku. Poslední Losythal zemřel v r.1781 bez potomků. Nový majitel Josef Mikuláš Windischgraetz se vrací k myšlence nového zámku přesně po sto letech-v r.1817, kdy se zahajuje stavba nového zámku podle plánů francouzského architekta Jeana Moreaua. Staviteli byli Václav Fuhra z Kadaně a Josef Siech z Mašťova, kteří dokončili střízlivou budovu klasicistního slohu v r.1822. Nový zámek byl propojen s torsem starého zámku prosklenou chodbou se zimní zahradou.

Posledními majiteli panství Vintířov byli Lobkovicové.Kníže Josef Lobkovic je koupil v r.1868. Nechal opravit zámky, většina empírových prvků byla nahrazena módními pseudogotickými, což podle názoru odborníků zámku spíše uškodilo. Zámek byl v r. 1948 znárodněn.

V letech 1953-54 zde sídlilo vedení Vojenských statků,v letech 1958-1983 tu bylo zemědělské učiliště a mateřská škola. Od té doby oba zámky chátrají. Po revoluci byly v rámci restitučních nároků vráceny dědicům Lobkoviců - paní Marii Julii Thurn-Taxisové.

Zámek je veřejnosti nepřístupný. Exteriéry jsou volně přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz