Zámek Vimperk

Zámek, 385 01, Vimperk, Tel.: +420 388 411 506, broz.vojtech@npu.cz
Vimperk/Památky - Vimperk


Popis místa
Renesanční zámek ve Vimperku v podhůří Šumavy vznikl z gotického hradu. Stojí na skalním ostrohu nad údolím potoka, kterým vedla obchodní stezka do Bavorska. Patříval mnoha rodům, například Rožmberkům nebo hlubocké větvi Schwarzenbergů. V současné době sídlí v zámeckém areálu Vimperské muzeum. Zámek Vimperk je národní kulturní památkou.

Zámek, 385 01, Vimperk
Telefon: +420 388 411 506
E-mail: broz.vojtech@npu.cz
Web: http://www.zamek-vimperk.eu/index.php/en/

Naplánovat trasu

Zámek Vimperk je původně raně gotický hrad, později přestavovaný, v 19. století upravený v novorenesanční zámek stojící nad stejnojmenným městem v Jihočeském kraji. Areál zámku je situován na ostrožně nad ústím Křesanovského potoka do říčky Volyňky. Do vnitřního nádvoří se vstupuje další branou se znakem a letopočtem 1622. Nádvoří obklopují dvoupatrové budovy, částečně s arkádami z vnitřní přízemní strany.

 Po roce 1989 připadl městu, které ho prodalo Správě národního parku Šumava. Ten zde sídlí dodnes, část zámku využívá ještě Vimperské muzeum s expozicemi věnovanými přírodě, sklářství a knihtisku.

Tehdejší hrad byl založen na místě staršího hradiště zvíkovským purkrabím Purkartem z Janovic ve 13. století. Ve 14. století již stálo pod hradem městečko, které bylo spojeno roku 1479 (městečko i hrad)  v jediný opevněný celek. Zároveň byla postavena předsunutá pevnůstka Haselburg, která zajišťovala slabé místo hradu. Od roku 1494 v majetku Malovců z Chýnova, kdy proběhla přestavba hradu v zámek. V následujících letech se stali majiteli tyto rody - roce 1553 držitelem Jáchym z Hradce, roku 1563 Vilém z Rožmberka, v roce 1601 Volf Novohradský z Kolovrat, od roku 1630 Eggenberkové a 1698 Schwarzenberkové. Poslední přestavby proběhly v roce 1857 a to už sídlili v objektktu úřady a kasárna.

Stálá expozice

Příroda v národním parku Šumava - základní informace o národním parku, o flóře, fotografie přírodních zajímavostí, zvířata a ptáci žijící v národním parku

Knihtisk - historie knihtisku ve Vimperku

Sklářství - historie sklářství na vimpersku, ukázky hyalitu, malovaného, broušeného a řezaného skla



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz