Zámek Velké Heraltice

Opavská, 747 75, Velké Heraltice, Tel.: +420 553 663 004, skola@ddheraltice.cz
Velké Heraltice/Památky - Velké Heraltice


Popis místa
Faustin Ens zaznamenal ve své topografii Opavska třicátých let 19. století, že ve Velkých Heralticích se nachází zámek velký a krásný, s věží a věžními hodinami a mnoho nádherně zařízenými místnostmi. Okolo zámku radostně se zelená velký anglický park se slunnými trávníky, malebnými skupinami stromů, lesíky a křovinami, mezi nimiž se do všech stran vinou udržované pěšiny.

Opavská, 747 75, Velké Heraltice
Telefon: +420 553 663 004
E-mail: skola@ddheraltice.cz
Web: http://www.ddheraltice.cz/historie_zamku.htm

Naplánovat trasu

Jádro zámku tvoří pozůstatky hradu ze 14. stol. s válcovou věží. Západně od věže je dnes dvoupatrové křídlo, které spolu s jednopatrovými křídly obklopuje velké nádvoří.

Východně od věže je malé nádvoří, obklopené pozůstatky renesančního zámku s charakteristickými renesančními klenbami. Mezi nádvoří byla na přelomu 19. a 20. století vestavěna novogotická kaple.

Krásný renesanční zámek byl z původního hradu přestavěn ke konci 16. století. V roce 1600 Štěpán z Vrna Velké Heraltice prodal Zikmundovi mladšímu Sedlickému z Choltic a pouhých 11 let nato je od něj koupil Bohuslav Pavlovský z Pavlovic. Po jeho smrti obec připadá Václavovi svobodnému pánovi z Oppersdorfu.

Nešťastným historickým mezníkem byl pro obec silný požár, který ji v roce 1666 z velké části poškodil.O dva roky později se majitel panství stává Jiří Štěpán hrabě z Vrbna, za něhož je zámek barokně upraven.

V roce 1694 statek koupil cisterciácký klášter na Velhradě a roku 1767 je opět v držení hrabat z Vrbna, kteří provedli v interiéru zámku rozsáhlé opravy.

Po Mistrovských z Nemyšle, vládnoucích od roku 1840, se jako poslední majitelé obce Velké Heraltice uvádějí v letech 1899–1945 hrabata Bellegarde. Ti na zámku, ve kterém je dnes domov mládeže, provedli poslední úpravy a přistavěli k němu pseudogotickou kapli.

V současné době se zde nachází ZŠ, Střední škola, Dětský domov. Exteriéry jsou volně přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz