Zámek Velká Bystřice

Zámecké náměstí, 783 53, Velká Bystřice, Tel.: +420 604 222 551, zamek@hotel-zamek.cz
Velká Bystřice/Památky - Velká Bystřice


Popis místa
Na místě nynějšího zámku ve Velké Bystřici nedaleko Olomouce stávala od 14. století tvrz. Ta byla na zámek přestavěna roku 1579. V součastosti je budova využívána jako hotel s příznačným jmńem Zámek. V roce 2013 procházel zámek rozsáhlou rekonstrukcí, po které byl hotel znovu otevřen v září 2014. Hotel Zámek dostal výtah, moderní kuchyni a v podkroví byly vybudovány zcela nové pokoje a apartmány.

Zámecké náměstí, 783 53, Velká Bystřice
Telefon: +420 604 222 551
E-mail: zamek@hotel-zamek.cz
Web: http://www.hotel-zamek.cz

Naplánovat trasu

Zámek slouží jako hotel.

Zámek Velká Bystřice sice nepatří mezi nejznámější hrady a zámky na Moravě, ale užijete si v něm kvalitní gastronomii, romantiku ve dvou nebo cyklistické výlety do krásného okolí kraje Bystřička.

Zámecký areál se skládá z úžasného venkovního amfiteátru, zámeckého nádvoří s kašnou a krásným zámeckým parkem. Celý zámecký areál prošel obnovou během let 2008 až 2009 a na Vás čeká velkolepé prostředí v srdci Hané.

Zámek ve Velké Bystřici byl původně tvrzí, na které se vystřídalo několik šlechtických rodů. Pak jej v roce 1579 rod Bruntálských z Vrbna přestavěl na renesanční zámek. Později ho získala církev a přistavěla barokní část. Používali jej pro potřeby pivovaru a na všemožné hospodářské účely. Jeho vzhled byl stále upravován a původní renesančně barokní charakter téměř zmizel.

V roce 1835 zámek postihl požár. Tehdy se stal jeho nájemcem a pozdějším majitelem Antonín Kubelka, který ho dále využíval pro potřeby pivovaru. Přistavěl varnu a rozšířil sklepy. Pivovar zde byl až do konce druhé světové války. Pak byla výroba piva zrušena, všechno zařízení odvezli. Zámek se stal majetkem obce, která neměla dostatek financí, aby ho udržovala.

V 60. letech chtěli zámek zbourat. Památková péče tento historicky cenný objekt zachránila. A areál zámku je od té doby zapsaný ve Státním seznamu nemovitých kulturních památek. Ale uplynulo dalších 10 let, než zahájili jeho zdlouhavou rekonstrukci. Ta trvala dalších 15 let. Byl přebudován na tříhvězdičkový Hotel Zámek. K uvedení zámku do provozu došlo 11.5.1991.

V devadesátých letech se do něj sjížděli lidé z celého okolí. Byl vyhlášený. Mezi hosty zámku nechyběl prezident, předseda vlády a dokonce ani fotbalový tým Realu Madrid. Zub času byl však neúprosný. Zámek zase stárnul a nedokázal konkurovat novým moderním hotelům. Náklady na jeho provoz byly obrovské. Faktury za energie byly neúnosně vysoké. Byl zpracován projekt na rekonstrukci Hotelu Zámek a město Velká Bystřice získalo dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava.

Rekonstrukce začala v únoru 2014 a dokončena byla v srpnu 2014. Hotel Zámek Velká Bystřice tak otevřel své opravené dveře 3. září 2014. Rekonstrukce zajistila výměnu nevhodného a neekonomického způsobu vytápění objektu. Hotel Zámek dostal výtah, aby se v něm cítily dobře i osoby se sníženou pohybovou schopností. Dostal moderní kuchyni. Pokrmy z ní si pak vychutnáte na krásné zámecké terase. V podkroví byly vybudovány zcela nové pokoje a apartmány.

Zámek slouží jako hotel. V objektu se nachází restaurace a vinárna.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz