Zámek Úmonín

285 46, Úmonín, Tel.: +420 326 551 111, info@metalcom.cz
Úmonín/Památky - Úmonín


Popis místa
Dříve tvrz, dnes zámek v novorenesančním slohu, stojí v Úmoníně v okrese Kutná Hora. Svou současnou podobu zámek získal kolem roku 1870. Součástí zámeckého areálu je kromě zámeckého parku i hospodářský dvůr. Zámek vznikl na místě původní gotické tvrze. V roce 2002 byl rozsáhle rekonstruován a v současnosti je v soukromých rukou.

285 46, Úmonín
Telefon: +420 326 551 111
E-mail: info@metalcom.cz
Web: http://www.metalcom.cz

Naplánovat trasu

Novorenesančně upravený zámek z původní tvrze se nachazí se 7 km od Kutné Hory. Jedná se o jednopatrovou, dvoukřídlou budovu s čtverhrannou nárožní věží, dominující objektu.

Před zámkem se rozprostírá hospodářský dvůr tvaru písmene U. Na zámek navazuje rozsáhlý pak, ohrazený kamennou zdí. Hospodářský dvůr ze dvou stran lemují řady podpěrných sloupů.

Při hlavní silnici a ohradní zdi zámeckého parku se nachází pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého a při cestě do Křešetic socha sv. Václava z poloviny 18. století.

Objekt je v soukromém vlastnictví a v nedávné době prošel celkovou obnovou.

Roku 1289 je poprvé zmiňována obec Úmonín. Podle doložených zpráv v místech dnešního zámku stála již v 15. století tvrz. Po přestavbách získala renesanční podobu a v roce 1684 byla přestavěna na barokní zámek. Roku 1870 získala stavba dnešní novorenesanční podobu.

Po roce 2002 je zámek a přilehlý hospodářský dvůr rekonstruován. Od roku 2007 mají konírny a bývalé stáje nový krov, jsou natřeny podpěrné sloupy a budova zámku slouží soukromým vlastníkům pro podnikatelské účely.

Zámek není běžně přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz