Zámek Ujčín

341 42, Kolinec, Tel.: +420 376 594 114, Vrba@ZSKolinec.cz
Kolinec/Památky - Kolinec


Popis místa
Původně renesanční zámek v Ujčíně, části Kolince v okrese Klatovy, vznikl na přelomu 16. a 17. století na místě bývalé gotické tvrze. Na počátku 19. století prošel větší přestavbou na panský dvůr. Jedná so o dvojkřídlou stavbu, jejíž východní průčelí je zdobeno arkádami, jižní straně dominuje osmiboká věžice. V současné době je dobře udržovaný zámek v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupný.

341 42, Kolinec
Telefon: +420 376 594 114
E-mail: Vrba@ZSKolinec.cz
Web: http://zskolinec.cz

Naplánovat trasu

Východní průčelí zdobí osm obloulů arkádové chodby. Interiér prošel mnohými úpravami, původní stav je tedy dnes nečitelný.

Při jižní straně stojí nevysoká osmiboká věž se zachovalou hvězdicovou klenbou, od severu přiléhá druhé křídlo zámku.

Tento masivní objekt byl patrně již od svých počátků využíván k hospodářské činnosti. K areálu zejména od západu přiléhá několikero dalších hospodářských stavení, stejně tak jako zemědělsky využívané pozemky.

Objekt byl majetkem JZD Kolinec. Před několika lety převzal zámek v restituci do svého majetku pan Václav Princ z Kolince.

Původně se jednalo o tvrz, která záhy zanikla. Tato gotická stavba ze 14. století byla koncem 16. století, snad za Václava Hájka z Robčin, přestavěna v renesanční objekt, který později často měnil majitele.

Roku 1693 nový majitel Karel Fruvien z Podolí připojil zámek ke kolineckému statku. S ním pak sdílel i své další osudy.

Jako zámek je veden ještě koncem 18. století, ale již počátkem 19. století je přestavěn, hlavně díky absenci sídelní funkce v panský dvůr. V dobách totality Ujčínský zámek spadl pod správu JZD.

Veřejnosti není přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz