Zámek Úhrov

Úhrov, 582 82, Kraborovice
Kraborovice/Památky - Kraborovice


Popis místa
Ves Úhrov s hospodářským dvorem a barokním zámkem leží nedaleko Golčova Jeníkova v okrese Havlíčkův Brod. Roku 1469 se nedaleko Úhrova konala osobní schůzka Jiřího z Poděbrad a uherského krále Matyáše Korvína, která měla zajistit příměří.

Úhrov, 582 82, Kraborovice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek je soukromým majetkem.

Od 90. let probíhá jeho rekonstrukce do původní podoby.

Když se v 15. století nedaleko Úhrova setkala v bitvě vojska Jiřího z Poděbrad a Matyáše Korvína, žádný zámek zde ještě nestál. Vznikl až na popud Františka Václava Vltavského počátkem 18. století, kdy byl postaven na západním okraji staršího hospodářského dvora.

Mezi majiteli zámku najdeme například Ignáce Kajetána Dubského z Vitiněvsi a generála Karla Josefa z Bernes. Za něj přibyla u hlavního vchodu čtyřboká věž s cibulovou střechou a kaplí Povýšení svatého Kříže.

Koncem 18. století nechal Václav Petr Dobřenský z Dobřenic v průčelí obráceném do zahrady vystavět schodiště. Tím zahradu zpřístupnil z hlavního zámeckého sálu.

Po roce 1948 připadla budova státu, který ji věnoval Státnímu statku Chotěboř na kanceláře a byty zaměstnanců. Zámek pod jeho rukama chátral, až v 90. letech 20. století málem zanikl. Naštěstí jej v té době koupila soukromá firma. V současnosti je zámek již opravený do původní podoby.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz