Zámek Uherský Ostroh

Zámecká, 687 24, Uherský Ostroh, Tel.: +420 572 430 538, kultura@uhostroh.cz
Uherský Ostroh/Památky - Uherský Ostroh


Popis místa
V Uherském Ostrohu, městě na řece Moravě, najdeme renesanční zámek, který leží na místech někdejšího hradu. Původně to však byl vodní hrad střežící obchodní stezku spojující Uhry s Prahou, který byl v 15. století přestavěn na renesanční zámek. Do něj lze dnes nahlédnout formou prohlídky historických interiérů, galerie nebo návštěvy věže.

Zámecká, 687 24, Uherský Ostroh
Telefon: +420 572 430 538
E-mail: kultura@uhostroh.cz
Web: http://www.uhostroh.cz/turistika/pametihodnosti/zamek

Naplánovat trasu

Víceúčelový zámek, který se nachází v Uherském Ostruhu je raritou Slovácka. Na zámku se nachází kromě zámeckých a kulturních prostorů také Obecní úřad.

Na zámku je také zámecká galerie sloužící pro pořádání různých výstav a expozicí.

Důkladná přestavba gotického hradu ze 13. století na renesanční zámek začala za Jetřicha z Kunovic v 60. letech 16. století. Výsledkem je budova téměř čtvercového půdorysu uprostřed s nádvořím, které je ze tří stran obestavěné třípatrovými arkádami.

Z vnější jihozápadní strany vypadá zámek jako strohá, nezdobná budova o třech patrech. Od severozápadu má pro návštěvníky zajímavější vzhled s rizalitem, malou věžičkou a větší čtyřbokou věží.

Kunovicové o panství přišli po bitvě na Bílé hoře v listopadu 1620 kvůli své podpoře stavovského povstání. Roku 1625 zámek získali Lichtenštejnové, kteří jej vlastnili až do roku 1945. Zámek je v současnosti přístupný veřejnosti, návštěvníci si mohou projít několik prohlídkových tras.

  Otvírací dny Čas
Květen - Říjen
Út - Ne 10:00 - 17:00
Listopad - Duben
Po předchozí tel. domluvě.

Prohlídková trasa s historickým výkladem do věže



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz