Zámek Týnec

340 21, Týnec
Týnec/Památky - Týnec


Popis místa
Barokní zámek se nachází uprostřed stejnojmené obce na Klatovsku, těsně pod návrším s hřbitovním kostelem Nanebevzetí Panny Marie, který býval významným poutním místem. Zámek je v současné době v soukromých rukách, bohužel je veřejnosti nepřístupný, dokonce je obehnán vysokou zdí.

340 21, Týnec
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.zamektynec.cz

Naplánovat trasu

Od roku 2000 je majitelem zámku pan Jan Pelánek, sběratel umění, který zámek postupně rekonstruuje a chce zde zřídit umělecké centrum pro výtvarné umělce, pořádat semináře a vytvořit expozici.

Vesnice Týnec byla založena určitě před rokem 1227. Stavba barokního zámku z místní renesančně upravené tvrze začala roku 1721 za Maxmiliána Kolovrata-Krakovského pod vedením plzeňského stavitele J. Augustona. Panství tehdy zažívalo obrovský rozkvět, patřilo pod něj 34 vesnic.

Za Maximiliánova syna Jana Josefa byl zámek roku 1760 dokončen spolu s barokní zahradou architekta Giovanniho Baptisty Alliprandiho, obehnanou vysokou zdí. V 19. století byla zahrada upravena na anglický park.

Roku 1927 Jindřich Kolovrat-Krakovský zámek prodal Jaroslavu Polívkovi. Ten v něm vytvořil luxusní hotel, který však po sedmi letech zkrachoval. Ze zámku se stal sirotčinec.

Po druhé světové válce sloužil týnecký zámek až do roku 1951 armádě. Pak ho získala evangelická církev metodistická jako útulek pro tělesně postižené děti. V roce 1953 zámek přechází na stát a do soukromých rukou se dostává znovu v restituci v 90. letech 20. století. Majitelé ho brzy prodali soukromé firmě, která jej dala do zástavy bance.

V roce 2014 se zámek stal národní kulturní památkou.

Zámek je nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz