Zámek Třebíč

Zámek, 674 01, Třebíč, Tel.: +420 568 408 890, info@zamek-trebic.cz
Třebíč/Památky - Třebíč


Popis místa
Třebíčský zámek vznikl přestavbou benediktinského kláštera v průběhu 16. století. V areálu se nachází unikátní románsko-gotická bazilika sv. Prokopa chráněná UNESCO. V zámku se v současné době nachází Muzeum Vysočiny Třebíč. Část zámeckých interiérů slouží jako výstavní prostor pro expozice historie a lidového umění Podhorácka.

Zámek, 674 01, Třebíč
Telefon: +420 568 408 890
E-mail: info@zamek-trebic.cz
Web: http://www.zamek-trebic.cz

Naplánovat trasu

V současné době zde můžete navštívit expozici Muzea Vysočiny Třebíč, které různým způsobem zpracovávají témata spojená s Třebíčí a širším regionem Třebíčska.

Jedná se o mineralogickou trasu Svět neživé přírody, dále o klášterní expozici nesoucí název Svět portálů a bran, následně o zámecký okruh Valdštejnové na Třebíči a nakonec o muzejní expozici s názvem Lidé. Místa. Osudy.

Dále se zde pro veřejnost pořádají i krátkodobé výstavy v zámecké konírně, koncerty či odborné přednášky v Kamenném sále.

Původní klášter benediktinů zde byl založen v roce 1101. V polovině 13. století byl přestavěn na mohutnou pevnost v pozdně románském a raně gotickém slohu.

V roce 1525 byli z kláštera vyhnáni poslední mniši a novými majiteli se stal rod Osovských z Doubravice. Následně zde byla zahájena renesanční přestavba na zámek. Z kostela se stal pivovar a vznikl zde hlavní sál s mramorovou podlahou.

V roce 1724 byl císařský architekt F. M. Kaňka pověřen zrekonstruováním zpustošené baziliky, jejíž vstupní portál je dnes považován za nejcennější část zámku. Posledních úprav se zámku dostalo v 50. letech 20. století, kdy byl současně obnoven také přilehlý park. Od roku 1945 je budova sídlem Západomoravského muzea Třebíče s několika expozicemi představujícími regionální kulturu a přírodu.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz