Zámek Troja

U trojského zámku, 170 00, Praha 7, Tel.: +420 224 826 391, pr@ghmp.cz
Praha 7/Památky - Praha 7


Popis místa
Zámek v pražské části Troja pochází ze 17. století. To jej činí nejstarším barokním zámkem na území Prahy. Poslední soukromý majitel jej ve 20. letech 20. století přenechal Československu k vytvoření ZOO. Zámek je včetně zahrady otevřen pro veřejnost, jsou zde vystaveny sbírky českého malířství 19. století z expozic Galerie hlavního města Prahy. Kromě toho v zámeckém interiéru můžeme spatřit i pěknou freskovou výzdobu některých místností.

U trojského zámku, 170 00, Praha 7
Telefon: +420 224 826 391
E-mail: pr@ghmp.cz
Web: http://www.ghmp.cz/objekty/124-zamek-troja/

Naplánovat trasu

Zámek Troja je barokní stavba v pražské městské části Troja v bezprostřední blízkosti Pražské zoologické zahrady. Nachází se na pravém břehu řeky Vltavy, v jeho areálu se nachází také několik hospodářských stavení, včetně konírny, ale také vinotéka, inspirovaná přilehlou vinicí svaté Kláry.

Objekt zámku je obklopen rozsáhlou zámeckou zahradou s mnoha okrasnými i ovocnými stromy a malým přírodním bludištěm, jenž zdobí fontány, terakotové vázy, štukové prospekty a oranžérie s bustami imperátorů.

Nejvýznamnějším majitelem zámku v Troji byl Alois Svoboda. Ten jej v roce 1922 přenechal Československé republice pro zbudování zoologické zahrady.

 

Trojský zámek vznikl z pera italského architekta Jeana Baptisty Matheye, když si ho hrabě Václav Vojtěch ze Šternberka nechal v 17. století vystavět jako své letní sídlo. Mathey zámek navrhl ve stylu barokní předměstské vily římského typu. Zámecká zahrada francouzského vzoru byla dokončena později podle návrhu architekta Jiřího Seemana. Najdeme v ní kruhové bludiště, sochy antických témat a terakotové vázy. Po rodu Šternberků na zámku sídlila i panovnice Marie Terezie.

 

Na zámeckých pozemcích jsou dnes vybudovány vinice se zachovanou barokní kaplí sv. Kláry, botanická a zoologická zahrada. Prostory zámku obývá Galerie hlavního města Prahy, která zde prezentuje ukázky českého malířství z 19. století. Je zde také k vidění freskové zdobení hlavního sálu a dvojramenné schodiště se sochami antických bohů.

  Otvírací dny Čas
Duben - Listopad Po zavřeno
  Út - Čt 13:00 - 18:00
  10:00 - 18:00
  So - Ne 10:00 - 18:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz