Zámek Tetín

náměstí 9. května, 266 01, Tetín, Tel.: +420 725 688 209, cermak@velkostatektetin.cz
Tetín/Památky - Tetín


Popis místa
Barokní zámek, který je součástí rozsáhlého hospodářského dvora, se nachází ve vsi Tetín na Berounsku. V zámku a jeho areálu se dnes nachází velkostatek Tetín a je v soukromém vlastnictví. V zámecké zahradě můžeme najít pozůstatky valů předhradí starého hradu. Na zámku se také narodil roku 1821 spisovatel a vlastenec Vacslav Vojáček, má zde i pamětní desku. Zámek není veřejnosti přístupný.

náměstí 9. května, 266 01, Tetín
Telefon: +420 725 688 209
E-mail: cermak@velkostatektetin.cz
Web: http://www.velkostatektetin.cz

Naplánovat trasu

Počátky Tetína jsou v mnoha pověstech spojovány už s Krokovou dcerou Tetkou, tj. s r. 712 n. l., ale historická studie a archeologické zprávy ho umisťují do porvní poloviny X. stol. n. l.; je spojován s pobytem sv. Ludmily a jejího vnuka sv. Václava na Tetíně, jehož zde údajně po krátky čas vychovávala.

V r. 921 však Ludmilina snacha Drahomíra najala vrahy a ti, v první vigilii noční z 15. na 16. září, Ludmilu na Tetíně zavraždili. Svatá Ludmila je první světicí, udávěnou ve spojitosti s Přemyslovci. Vzhledem k Ludmile můžeme Tetín považovat za jedno z míst pobytu prvních křesťanů v Čechách a jeden z kořenů české historie, vzhledem ke sv. Václavovi bývá někdy spojován s počátky české státnosti. Lze říci, že Tetín přinesl významný vklad do klenotnice české historie.

Dnešní podoba barokního zámku pochází z 18.století, prošel mnoha přestavbami, v roce 1704 na jeho zahradě postavena K.Pfalzem kaple, nesoucí jméno sv.Jana Nepomuckého.
Zámek proslavila především rodina Vojáčků, v době jejich působení na zámku se v něm scházeli osobnosti jako J.Jungmann, J.Dobrovský nebo F.L.Čelakovský.
V čele zámku hrající hodiny, hrající od 9 - 19 každou celou hodinu melodii písně Nad Berounkou pod Tetínem.

Zámek není veřejnosti přístupný. Je součástí velkostatku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz