Zámek Tatenice

561 31, Tatenice, Tel.: +420 465 381 230, ou@tatenice.cz
Tatenice/Památky - Tatenice


Popis místa
Zámek v Tatenicích nedaleko Lanškrouna byl původně tvrzí. Ta zde stála kvůli obchodní stezce, která tudy procházela. Zámek zde stojí od počátku 17. století.

561 31, Tatenice
Telefon: +420 465 381 230
E-mail: ou@tatenice.cz
Web: http://www.tatenice.cz/pamatky.php

Naplánovat trasu

V obci Tatenice blízko Lanškrouna byla kvůli nedaleké obchodní stezce vybudována tvrz, která několikrát změnila svou podobu. V roce 1606 ji Ladislav Velen ze Žerotína přestavěl na renesanční zámek. Ladislav Velen se později zúčastnil protihabsburského povstání a poté uprchnul ze země. Zámek tak byl zkonfiskován a stal se majetkem Lichtenštejnů, kteří na něm ale nechtěli pobývat. Zámek chátral až do 20. století, kdy byl zrekonstruován a znovu otevřen.

Tatenice ležela v blízkosti významné obchodní stezky, proto zde již brzy po jejím vzniku byla založena tvrz. Ta se výslovně připomíná od roku 1287, kdy Tatenice patřila pánům ze Šternberka, kteří v té době vlastnili zábřežské panství.

Šternberkům náležela tvrz až do roku 1418. Z této původní tvrze snad pocházejí sklepy pod dnešním východním křídlem zámku a část obvodových zdí tohoto křídla.

V následujících letech se zde vystřídala řada majitelů, mezi nimi například Švihovští z Rýzmburka, Tunklové z Brníčka, Krčmové z Koněpas, páni z Boskovic, Berkové z Dubé, Bohunka Meziříčská z Lomnice.

V roce 1600 koupil Tatenici s tvrzí majitel moravskotřebovského panství Ladislav Velen ze Žerotína, jeden z nejvýznamnějších moravských feudálů té doby.

Lze předpokládat, že za uvedených dřívějších majitelů původní tvrz z 13. století byla přestavována a rozšiřována. Ladislav Velen ze Žerotína ji přestavěl v roce 1606 na jednopatrový renesanční lovecký zámek.

Zámek je otevřen v úředních hodinách městského úřadu. Je zde hostinec a příležitostně se zdejší prostory využívají k pořádání různých kulturních akcí a svatebním obřadům.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz