Štěpánský zámeček v Obříství

277 42, Obříství
Obříství/Památky - Obříství


Popis místa
Štěpánský zámeček, nazývaný také zámeček Na Štěpáně, nechal kolem roku 1860 vybudovat stavitel Jan Bělský z Prahy. Stojí na místě starší stavby, nejspíše statku, zachycené již na katastrálních mapách v roce 1842. Jméno získal zámeček po bývalém labském přívozu Na Štěpáně. Lokalita, kde zámeček stojí, je součástí blízké vsi Obříství v mělnickém okrese.

277 42, Obříství
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Štěpánský zámeček postavil kolem roku 1860 stavitel Jan Bělský. V době prusko-rakouské války, roku 1866, tu kromě obvyklé pestré společnosti umělců a významných hostů pobýval i stavitelův bratr a pražský primátor Václav Bělský.

Později byl zámeček se zahradou prodán Antonii Thun-Valdštejnové, po ní jej získal Leopold Thun z Hohensteinu, který dal přistavět malou věž se zvonem. Nakonec tu v roce 1898 i zemřel. Jeho manželka Karla byla vynikající pianistkou a také poslední žákyní Bedřicha Smetany.

Roku 1916 zámeček koupil majitel továrny na obuv František Štěpánek. Zemřel roku 1933 a nemovitost zdědili jeho potomci, kteří se sem sestěhovali po znárodnění podniku v roce 1945. Po převratu v únoru 1948 jim byl zabaven i zámeček.

Několik let zde sídlila Státní bezpečnost, pak tu bylo zdravotní středisko. Momentálně je zámeček zpět v rukou rodiny Štěpánků a pro veřejnost není přístupný.

Od roku 1912 překlenuje Labe v místě bývalého přívozu železný most firmy Pražská mostárna, dnešní technická památka.

Zámek není přístupný. Je soukromým majetkem.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz