Zámek Štěpánov

Štěpánov, 583 01, Bezděkov, Tel.: +420 569 624 541
Bezděkov/Památky - Bezděkov


Popis místa
Na místě zámku v Bezděkově-Štěpánově nedaleko Chotěboře kdysi stávala tvrz, která však zanikla pravděpodobně již před výstavbou současného zámku. Původně barokní šlechtické sídlo stojí v chráněné krajinné oblasti Železné hory.

Štěpánov, 583 01, Bezděkov
Telefon: +420 569 624 541
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek z druhé poloviny 18. století má netradiční půdorys dvoukřídlého jednopatrového trojhranu s průčelím do zámeckého parku. Jeho tehdejší majitelé byli Rudolf Haugvic z Biskupic a Norbert František Haugvic. V 19. století zde proběhla modernizace, za které byl barok částečně nahrazen modernějším empírovým stylem.

V roce 1949 byl zámek znárodněn a od roku 1952 na něm sídlila různá učiliště. Naposledy tu až do školního roku 2005/6 bylo odloučené pracoviště chrudimského středního odborného učiliště technického. Tomu odpovídaly i stavební úpravy. Momentálně je zámek podle dostupných zdrojů nabízený k prodeji a občas se tu konají kulturní akce.

Zámek údajně stojí na místě, kde již možná koncem 16. století stála snad tvrz, nebo nějaké jiné rytířské sídlo. Ke stavbě jednopatrového dvoukřídlého pozdně barokního zámku došlo asi až v první polovině 18. století, když majiteli Štěpánovského statku byli Rudolf Haugvic z Biskupic a Norbert František Haugvic.

Barokní podoba zámku byla z části smazána při modernizaci zámku ve druhé polovině 19. století. Další rozsáhlé stavební úpravy zámku proběhly v roce 1936 a jeho podoba se z té doby dochovala dodnes.

V roce 1949 byl zámek konfiskován a majitelé i využití zámku se střídalo. Posledním takovým uživatelem bylo odloučené pracoviště Středního odborného učiliště technického Chotěboř.

V devadesátých letech 20.století byly upraveny interiéry zámku a v současné době je zámek na prodej.

Zámek není přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz