Šluknovský zámek

Zámecká, 407 77, Šluknov, Tel.: +420 412 332 711, ic@mesto-sluknov.cz
Šluknov/Památky - Šluknov


Popis místa
Nejsevernější město ČR Šluknov se může pyšnit novou dominantou, a to zrekonstruovaným renesančním zámkem. Zámek má prohlídkový okruh, v jehož rámci jsou pro návštěvníky otevřeny téměř všechny prostory zámku, včetně dobových místností s původními exponáty. V přízemí zámku je pro návštěvníky k dispozici Regionální informační centrum s veřejným internetem, které poskytuje veškeré své služby jak turistům, tak i návštěvníkům města.

Zámecká, 407 77, Šluknov
Telefon: +420 412 332 711
E-mail: ic@mesto-sluknov.cz
Web: http://www.mesto-sluknov.cz/cz/706-sluknovsky-zamek.html

Naplánovat trasu

Po dvacetiletém chátrání se podařilo městu Šluknov to, v co již nikdo ani nedoufal, a to sice neprodat chátrající zámek některému z mnoha zájemců a krůček po krůčku ho postupně opravovat, získávat finanční dotace a nakonec celý zámek slavnostně otevřít.

Stalo se tak poslední červnovou sobotu roku 2007 na dobových Zámeckých slavnostech, od té doby je zámek v celé své obnovené kráse otevřen veřejnosti.

Zámecké slavnosti v dobovém stylu se tak již staly tradicí a jednou z největších kulturních akcí ve městě. Konají se každoročně, vždy poslední červnový víkend v zámeckém parku a Šluknovském zámku.

Renesanční zámek ve Šluknově v děčínském okrese byl po požáru v 80. letech 20. století rekonstruován. Od té doby zde kromě samotného zámku v rámci turistické prohlídky můžete vidět také různé výstavy.

Konají se zde i svatební obřady, jedná zde městské zastupitelstvo a každý červen tu probíhají již zmíněné Zámecké slavnosti v dobovém stylu.

Najdete zde i stálé expozice lesnického muzea a Svazu c. k. vojenských vysloužilců zemí Koruny české. V přízemí zámku sídlí regionální informační centrum a cukrárna.

Historie šluknovského zámku začíná přibližně kolem roku 1565, kdy Jiří ze Schleinitz odkázal majetek svým synům Haugoldovi, Janovi, Arnoštovi a Jindřichovi. V roce 1566 si bratři dědictví rozdělili. Panství Šluknov obdržel Arnošt ze Schleinitz.

Poprve se zámek na tomto panství připomína roku 1573. Po velkém požáru Šluknova r. 1577 upadl Arnošt do těžké finanční situace, na pokrytí dluhů nestačilo ani 35 000 kop míšeňských, které mu zapůjčila jeho žena. Po její smrti přešlo šluknovské panství do rukou Albrechta ze Schleinitz (syn Jana ze Schleinitz). V roce 1618 se majitelem stal Ota Starschedel rytíř ze Starschedelu.

V roce 1623 královská komora prodala Šluknov Wolfgangu hraběti Mansfeldovi. To už byl na panství Šluknov starý a nový zámek, město s předměstím tři dvory poplužní, třináct mlýnů, pivovar a osm vesnic. Roku 1635 získal Mansfeld darem sousední panství Lipová. Dále majetek získala Žofie Anežka provdaná Ditrichsteinová.

V držení Ditrichsteinů byl zámek až do roku 1720. O rok později se ovdovělá Marie Ernestina provdala za Aloise Tomáše, hraběte z Harrachu. Tím se panství Šluknov ocitlo na 150 let v majetku rodu Harrachů.

Posledním Harrachem na Šluknovském zámku byl František Arnošt, který v roce 1876 prodal panství saskému komerčnímu radovi a poslanci Alfrédu Grumbtovi. Jeho potomci drželi Šluknov až do roku 1935, kdy se posledním majitelem zámku stal Ervín Leopold Nostitz-Rieneck.

Po roce 1945 byly v zámku umístěny muzeum, knihovna stavební úřad a archiv MěNV.

Druhého dubna roku 1986 z důvodu poruchy na elektrickém topení vypukl v zámku požár, který zcela zničil krov včetně krytiny střechy, celé třetí patro a značnou část druhého patra. Vodou došlo k narušení i prvního patra a suterénu.

Z krovu a půdních prostor se nezachovalo nic, pouze samostatně stojící ozdobné štítové zdi. Ve třetím patře zůstaly zachovány pouze obvodové zdi. Stropní konstrukce ve 3. patře byly zničeny až na dvě klenby zcela, ve druhém patře asi z poloviny, stejně tak i podlahy, které byly převážně parketové.

Poškozena byla i některá unikátní kachlová kamna. Zničena byla všechna okna i dveře.

  Otvírací dny Čas
Leden - Prosinec Po - Pá 9:00 - 17:00
Leden - Prosinec So + Ne 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00

Prohlídka zámku



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz