Zámek Svijany

Svijany, 463 46, Svijany
Svijany/Památky - Svijany


Popis místa
Liberecká obec Svijany je proslavená zvláště místním pivovarem. Zámek Svijany, stojící nad obcí už od poloviny 16. století, se nyní právě díky Pivovaru Svijany dočká po dlouhém období chátrání rekonstrukce, neboť jej společnost koupila, rekonstruuje jej a plánuje zde vybudovat reprezentativní místo pro širokou veřejnost. V současnosti je však zámek stále nepřístupný.

Svijany, 463 46, Svijany
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

V 16. století vystavěl Jaroslav z Vartemberka v obci Svijany renesanční zámek.

Zámek byl dvoukřídlá budova o dvou poschodích s půdorysem do písmene L. Obě křídla byla původně stejně vysoká. Později bylo jižní křídlo o něco sníženo a renesanční štíty na obou koncích budovy byly sneseny. Vdova po Jaroslavovi z Vantenberka Anna Kateřina ze Smiřic dědila Svijany a podruhé se vdala za Jáchyma Ondřeje Šlika. Hrabě Šlik byl jedním z předních vůdců stavovského odboje roku 1618 -1620 a také jedním z popravených šlechticů na Staroměstském náměstí v Praze roku 1621.

Po Šlikovi zkonfiskovaný majetek získává v roce 1622 Albrecht z Valdštejna, který ho spojil s panstvím Mnichovo Hradiště, získaným z konfiskace po popraveném Václavu Bundovcovi z Budova. Albrecht z Vadštejna jako kníže a vévoda z Frýdlantu postoupil v roce 1624 Mnichovo Hradiště nejprve lénem, pak do dědičného držení Maxmiliánovi z Valštejna. Maxmiliánovi potomci je drželi až do roku 1820.

Za panství Valdštejnů v letech 1768 a 1789 došlo k větším stavebním úpravám Svijanského zámku, byla zrušena zámecká kaple v jižním křídle a přenesena do dvorany západního křídla, dále byla odstraněna věžička s hodinami. Nová kaple byla vysvěcena v roce 1768. To bylo období poddanských bouří proti Valdštejnské vrchnosti, které probíhaly na Svijansku v letech 1775, 1794 a 1818.

V roce 1820 kupuje svijanské panství Karel Alain kníže z Rohan, který ho spojil s panstvím Sychrovským. Za své sídlo si vybrali Rohanové zámek sychrovský, který před tím prošel kompletní rekonstrukcí. Svijanský zámek za panování Rohanů pak sloužil vrchnostenskému úřadu a ubytování úředníků. Zámek byl po druhé světové válce konfiskován Rohanům, posléze znárodněn. Poté připadl spolu se svijanským pivovarem Severočeským pivovarům.

V roce 1996 ho koupil podnikatel Milan Rýdlo pro sídlo Rytířského řádu sv. Václava. Zámek se měl stát jeho reprezentativní rezidencí, což se nestalo.

Po dlouhém obdobím chátrání koupili zámek v roce 2013 majitelé Pivovaru Svijany. Nyní jej rekonstruují a plánují jeho otevření pro širokou veřejnost coby reprezentativního místa.

Zámek je v rekonstrukci a v současné době nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz