Zámek Střela

386 01, Střela
Střela/Památky - Střela


Popis místa
Zámek Střela najdete při okraji stejnojmenné obce poblíž Strakonic. Dříve slavný zámek vybudovaný v 18. století jezuity je nyní i s přilehlým parkem opětovně v soukromém vlastnictví. Veřejnosti není přístupný a postupně chátrá. U zámku stojí barokní kaple a naleznete zde i trosky hradu, který stál v místech dnešního zámku.

386 01, Střela
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Jednopatrový zámek má půdorys písmene D a již za jezuitů sloužil jako obytný a studijní komplex. V období, kdy vlastnil stavbu Erasmus Obst, byla provedena generální rekonstrukce, u které se však majitelé snažili zachovat původní ráz zámku.

 

Střela zůstala poměrně dobře zachovalá i během následujících desetiletí a to i poté co fungovala jako internátní škola. Poté byla Střela prodána do soukromého vlastnictví, zůstala opuštěna, chátrá a veřejnosti je nepřístupná. Díky tomu je nyní častým cílem zlodějů. Než byl interiér zámku rozkraden, těšil se pro svou unikátní parketovou podlahu a kachlová kamna pozornosti celé Evropy.

Hrad byl založen ve 13. století Bavory ze Strakonic. První majitel byl v roce 1242 Martin ze Střely. Zámek byl postaven v renesančním stylu místo původního hradu v roce 1720 jezuity. V majetku jezuitů zůstal zámek až do zrušení řádu roku 1773. Tehdy připadl studijnímu fondu.

Střelu i s přilehlými zahradami koupil roku 1777 strakonický vrchnostenský správce Josef Kraus. Od něj koupil zámek Erasmus Obst. Ve druhé polovině 19. století dali Obstové zámek celkově opravit. Rodina Obstů vlastnila zámek Střelu až do roku 1889. Od té doby se zde až do roku 1945 vystřídalo několik majitelů. Později zde byla zvláštní škola s internátem, okresní archiv. Zámek byl pak delší dobu v soukromém vlastnictví a majitelé zde dokonce bydleli.

Od roku 2008 patří firmě z Lotyšska a postupně chátrá.

Zámek je v soukromém vlastnictví a není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz