Zámek Stránov

Jizerní Vtelno, 294 31, Jizerní Vtelno, Tel.: +420 315 693 321, info@dvur-lobec.cz
Jizerní Vtelno/Památky - Jizerní Vtelno


Popis místa
Tento novorenesanční zámek lichoběžníkovitého půdorysu stojí v obci Jizerní Vtelno, asi 12 kilometrů jihozápadně od Mladé Boleslavi. Vznikl z původně středověkého hradu podle návrhu architekta Josefa Schulze. Svůj dnešní romantický vzhled získal zámek při novorenesanční přestavbě na konci 19. století, kterou provedl v letech 1890-1894 podle projektu Josefa Schulze stavitel J. Mráz na zakázku Marie z Valdštejna a Vartemberka. Dostupný je zámek nejen po silnici, ale i z nedaleké železniční zastávky Krnsko, ze které k němu vede turistická stezka. Personál zámku je připraven Vám uspořádat na zámku Stránov Vaši svatbu, společenskou akci, večírek, narozeniny a nebo firemní akci.

Jizerní Vtelno, 294 31, Jizerní Vtelno
Telefon: +420 315 693 321
E-mail: info@dvur-lobec.cz
Web: http://www.zamekstranov.cz

Naplánovat trasu

Dostupnost:

  • pěšky nebo na kole - asi 6 km z Mladé Boleslavi
  • autem - nejvýhodnější je zaparkovat v obci a zbylých asi 250 m dojít pěšky
  • autobusem - místní autobusy, zastávka Jizerní Vtelno, viadukt vzdálená 660 m od zámku, zastávka Jizerní Vtelno vzdálená 500 m od zámku
  • vlakem - zastávka Krnsko je vzdálená 1,4km

V okolí zámku můžete také navštívit třeba zříceninu hradu Starý Stránov, zámek Krnsko nebo můžete obdivovat technickou památku –152 metrů dlouhý železniční viadukt Krnsko. Přímo na zámku byla pro návštěvníky nově otevřena kavárna.

Na místě dnešního zámku stála původně dřevěná tvrz, na které se připomíná v roce 1429 pan Bohuněk ze Stránova. Na jejím místě nechal postavit Jaroš ze Sovojovic v letech 1463 - 1468 pevný gotický hrad, který dostal jméno Nový Stránov.

V letech 1545 až 1589 je hrad v majetku známého rodu Berků z Dubé.

Roku 1589 se stává majitelem hradu Karel z Biberštejna, JMC rada a nejvyšší mincmistr království Českého. Později hrad získává sňatkem Michal Slavata z Chlumu. Rodem Slavatů nebo Biberštejnů byl hrad přestavěn na renesanční zámek.

Někdy kolem roku 1642 získává zámek Jan z Lisau (příslušník braniborské šlechty - do panského stavu byl povýšen za statečnost v bitvě u Nordlingenu, později c.k. nejvyšší velitel v Chebu). Jeho potomci se po třech generacích hlásí k české národnosti a píší se jako páni z Lisova.

Poté sídlí na zámku syn Janův, Rudolf Adam z Lisova, s manželkou Alžbětou Lidmilou (pravnučkou astronoma Tychona Brahe, s manželem měla 15 dětí, z nich jen 6 se dožilo dospělosti), která na zdejším zámku prožila značnou část svého života. Alžběta z Lisova je autorkou Rodinných pamětí - záznamů o významných rodinných událostech, které vyšly knižně v roce 2002.

Roku 1746 sňatkem přistupuje na panství Jan Václav Příchovský z Příchovic. Tento barokní kavalír z předního aristokratického rodu zanechal v okolí zámku dodnes viditelné stopy - Stránov je barokně upraven, je založena zámecká zahrada (ta bohužel zcela zanikla), vystavěna barokní pískovcová kašna v zámeckém areálu a roku 1767 kostel sv. Václava v předzámčí (autorem je významný pražský architekt Filip Heger).

Od r. 1794 je majitelem svobodný pán Václav Vojtěch Herites (lidem zvaný Herodes), po jeho smrti Jan Herites, a do roku 1864 rytíř Bedřich Neubauer.

Svůj dnešní romantický vzhled získal zámek při novorenesanční přestavbě na konci 19. století, kterou provedl v letech 1890 - 1894 podle projektu Josefa Schulze stavitel J. Mráz na zakázku Marie z Valdštejna a Vartemberka.

Zámek v roce 1917 kupuje ředitel (později president) Škodových závodů Josef Šimonek, který byl za zásluhy o rozvoj průmyslu povýšen do baronského stavu. Jeho syn František Šimonek s rodinou žije na Stránově až do znárodnění v roce 1950.

Po znárodnění byl zámek využíván jako dětský domov (v předzámčí bylo JZD), čemuž odpovídaly i veškeré necitlivé úpravy (záchody a umývárny byly vestavěny i do chodeb a hlavních reprezentačních prostor aj.). O péči státu svědčí i skutečnost, že ze sedmi set kusů zámeckého mobiliáře jich bylo později původním majitelům navráceno pouhých čtyřicet...

Od roku 2003 je Stránov opět v rukou rodu Šimonků. Zámek je r. 2004 poprvé v historii zpřístupněn veřejnosti, postupně probíhají částečné rekonstrukce interiérů i exteriérů zámku.

  Otvírací dny Čas
Květen Út - Ne 10:00 - 16:00
Červen Út - Ne 10:00 - 16:00
Červenec Denně 10:00 - 16:00
Srpen Denně 10:00 - 16:00
Září Út - Ne 10:00 - 16:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz