Zámek Stránecká Zhoř

Zámek, 594 42, Stránecká Zhoř, Tel.: +420 704 023 273, zamek.zhor@seznam.cz
Stránecká Zhoř/Památky - Stránecká Zhoř


Popis místa
Zámek se nachází ve Stránecké Zhoři na Vysočině na místě původní gotické tvrze. V polovině 16. století nechal majitel Jan Stránecký tvrz přestavět na renesanční zámek inspirovaný tzv. italskými kastely, což z něj činí architektonický unikát mezi těmito druhy stavby. Zámek je majetkem Řádu rytířů Kristových, ti tu pořádají příležitostné kulturní akce.

Zámek, 594 42, Stránecká Zhoř
Telefon: +420 704 023 273
E-mail: zamek.zhor@seznam.cz
Web: http://www.zamekstraneckazhor.wgz.cz

Naplánovat trasu

Zámek je majetkem Řádu rytířů Kristových a pod jejich záštitou se zde konají příležitostně kulturní akce. Jinak zámek není přístupný.

Zámek ve Stránecké Zhoři již v 18. století přestal sloužit svému prvotnímu účelu, kdy byl sídlem panské vrchnosti, a stal se z něj sklad, seník, sýpka či hospodářské stavení.

Ve 40. letech 20. století zámek zastihly dvě katastrofy – nejprve devastující požár na počátku desetiletí, později znárodnění v roce 1948, které pro zámek znamenalo ztrátu veškerého přilehlého majetku.

Navzdory námitkám památkářů byl interiér zámku upraven pro praktické potřeby, sídlilo zde zemědělské učiliště a následně JZD. V roce 1999 zámek za symbolickou cenu odkoupil Řád rytířů Kristových, jenž začal s rekonstrukcí objektu, která trvá dodnes.

Zámek je majetkem Řádu rytířů Kristových a pod jejich záštitou se zde konají příležitostně kulturní akce. Jinak zámek není přístupný.

Zámek je veřejnosti běžně nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz