Zámek Stračov

Stračov, 503 14, Stračov, Tel.: +420 731 578 029, Castle-Stracov@email.cz
Stračov/Památky - Stračov


Popis místa
Zámek Stračov nalezneme uprostřed stejnojmenné obce naproti místnímu kostelu. Počátky této stavby jsou datovány do 18. století. V roce 2004 byl prohlášen za kulturní památku. Tehdy už se ovšem nacházel v dezolátním stavu. Obec jej prodala do soukromého vlastnictví firmě Antikpraha a nový majitel od té doby provádí s pomocí odborníků na památkovou péči rozsáhlou rekonstrukci. V současnosti však zámek není pro veřejnost přístupný.

Stračov, 503 14, Stračov
Telefon: +420 731 578 029
E-mail: Castle-Stracov@email.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Obec Stračov byla až do počátku 18. století součástí jiných panství a jejím správním centrem byla barokní budova vrchnostenského domu. V polovině 18. století patřila Janu Antonínu Bredovi, poté několikrát změnila majitele a koncem století ji koupil pražský měšťan Prokop Kern, který nechal roku 1800 přestavět vrchnostenský dům na klasicistní zámek.

Roku 1838 prodala Barbora Kernová panství hraběti Františku Arnoštu Harrachovi, který nechal zámek upravit, zvýšit o jedno poschodí a využíval jej jako prozatímní sídlo před přesídlením na nově postavený zámek v Hrádku u Nechanic. Poté budova opět sloužila správním účelům, byly zde kanceláře a byty úředníků. Roku 1935 tehdejší majitel J. Fišer chátrající zámek opravil a opět snížil o jedno poschodí.

Od roku 1945 vlastnila zámek obec Stračov, která jej dále využívala k bydlení či jako sklad místní knihovny. V listopadu 2004 byl prohlášen za kulturní památku. Tehdy už se však nacházel v dezolátním stavu. Obec jej prodala soukromému majiteli a ten nyní objekt pod dohledem památkářů rekonstruuje.

Zámek je ve vlastnictví fimy AntikPraha zabývající se prodejem starožitností. V současnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz