Zámek Skalka

518 03, Podbřezí
Podbřezí/Památky - Podbřezí


Popis místa
Asi 5 kilometrů od Dobrušky u Hradce Králové se nachází jedno z hlavních dějišť románu Temno Aloise Jiráska, a sice zámek Skalka. Ten je situován na skále nad obcí Podbřezí. Lokalita je snadno dostupná, ať už se rozhodnete vyrazit sem pěšky, na kole nebo autem.

518 03, Podbřezí
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Okolí Skalky nabízí značné množství zajímavostí. Za zmínku určitě stojí dochovaný židovský hřbitov ze 17. století, který se nachází v zámeckém areálu nebo židovská synagoga v blízké Dobrušce.

První stavbou na skalním ostrohu nad Zlatým potokem byla gotická tvrz. S tou byl od nepaměti nejvíce spjat rod Ostrovských. Za Viléma Ostrovského ze Skalky byla tvrz na konci 16. století přestavěna na renesanční zámek. Další, tentokrát radikální změny se budova dočkala za Mladotů ze Solopysk. Ti nechali během 18. století zámek kompletně přestavět na barokní sídlo a průčelí zámku se na konci století dočkalo dokonce rokokové výzdoby.

Do tohoto období a prostředí dosadil spisovatel Alois Jirásek děj svého románu Temno, a tak zde bylo později, někdy v průběhu 20. století, vybudováno muzeum Jiráskova Temna.

Od roku 1800 až do roku 1925 žili na zámku převážně jen správci objektu. V roce 1925 byla ovšem Skalka díky státní pozemkové reformě předána do vlastnictví manželů Martincových. Ti zde žili až do zestátnění objektu, tedy do roku 1948. Zámek Skalka byl poté opraven a zpřístupněn mezi lety 1959 až 1963 veřejnosti.

V 90. letech 20. století byl zámek vrácen v restituci potomkům posledních majitelů, ti se však rozhodli objekt prodat soukromé firmě, která zde také nyní sídlí.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz