Zámek Sádek

675 24, Čáslavice, Tel.: +420 221 407 304
Čáslavice/Památky - Čáslavice


Popis místa
Hrad Sádek u Kojetic na Třebíčsku je dnes v soukromých rukou pražského advokáta Karla Muzikáře, jednoho z poradců bývalého prezidenta Václava Klause. Vznikl ve 13. století a v 16. století byl přeměněn na zámek. Někdy se také nazývá „Kojetice“ podle obce, nad kterou stojí.

675 24, Čáslavice
Telefon: +420 221 407 304
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Dnešní zámek Sádek stojí na vyvýšenině mezi obcemi Kojetice a Čáslavice v třebíčském okrese. První zmínky o středověkém opevnění či tvrzi pocházejí z konce 13. století. Na počátku 14. století byl pobořen vojsky českého krále Jana Lucemburského. Po smrti Karla IV. se tehdy ještě hrad Sádek dostal do majetku rodu Šternberků a nedlouho po nich jej získali Valdštejnové. V 16. století zde proběhla přestavba na renesanční zámek.

V pobělohorském období byl zámek tehdejšímu majiteli Zdeňkovi Brtnickému z Valdštejna za účast na povstání zkonfiskován a novými vlastníky se stali Cerboniové. Významnou barokní přestavbou prošel zámek na konci 17. století, kdy jej zapálil blesk a bylo nutné jej opravit. Posledními majiteli před druhou světovou válkou byli Chorynští. Poté zámek patřil státu. Současným majitelem je od roku 2010 právník Karel Muzikář, který patří mezi blízké přátele bývalého prezidenta ČR Václava Klause.

Zámek je v rekonstrukci a není veřenosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz