Zámek Roztěž

Vidice, 284 01, Vidice
Vidice/Památky - Vidice


Popis místa
Mezi Kutnou Horou a Uhlířskými Janovicemi se nachází jedna z památek dokládající šlechtickou zálibu v lovu, a sice lovecký zámek Roztěž. Stavba je schovaná na konci stejnojmenné vesničky na kraji hustých lesů. Zámek vypadá na první pohled jako ryze barokní stavba. Byl však zbudován v letech 1909– 1911 podle projektu vídeňského architekta Leopolda Bauera (1872–1938).

Vidice, 284 01, Vidice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Jde o dvoupatrovou budovu s patrovými bočními křídly a mansardovou střechou. Kolem zámku se rozprostírá krásný zámecký park. Zámek není veřejnosti přístupný, slouží zejména pro rekreaci milovníkům golfu.

Zámek se v minulosti stal zázemím pro natáčení populárního seriálu Život na zámku. Okolí zámku nabízí řadu zajímavých míst vhodných k výletům, kupříkladu tvrz Malešov, zříceninu hradu Sion nebo zříceninu kaple sv. Jana Křtitele.

Obora Švadlenka se rozkládá v lesích za zámkem Roztěž, jihozápadně a západně od obce. Má výměru 143 hektarů, chová se zde jelen a daněk.

Kaple Panny Marie Lázeňský dům se nachází severně od obce Roztěž. Obě památky jsou zapsany do Ústředního seznamu nemovitých kulturních památek ČR. Lázně vznikly u zázračné studánky, která údajně uzdravuje pocestné.

Zámek stojí na nejvyšším bodě okolí a skýtá tak návštěvníkům překrásný výhled do kraje.

Na místě dnešního zámku stála nejdříve jednoduchá dřevěná tvrz, poté gotický hrad zvaný Na Strži. Ke konci 17. století je však hrad uváděn jako pustý. Roku 1666 jej i s celým panstvím koupil hrabě Jan Špork, dal odstranit zbytky zchátralého hradu a už za tři roky zde stál barokní lovecký zámek.

Další úpravou si zámek prošel za vlastnictví svobodného pána Bedřicha z Dalberku. Budova tehdy dostala mezi lety 1827 až 1830 druhé patro a nové klasicistní vzezření. Při těchto úpravách byl navíc vybudován rozlehlý park a obora. Raritou zámku byla již v té době "zázračná" studánka s železitou vodou. Nad pramenem byla roku 1819 postavena zámecká kaple, v roce 1825 byly navíc v blízkosti pramenu vystavěny lázně.

V letech 1909 až 1911 byly provedeny Karlem Heribertem Dalbergem úpravy, při kterých získal objekt úhlednější vzhled ve stylu vídeňské secese s prvky klasicismu. Roku 1945 byl zámek zestátněn a dále pak byl využíván jako rekreační sídlo Českého svazu novinářů. Pravděpodobně díky této skutečnosti zůstal v celkem dobrém stavu po dobu dalších několika desítek let.

Poté, co byl zámek v restituci vrácen potomkům posledních majitelů, následovalo nejisté období. Noví vlastníci se totiž nemohli rozhodnout o dalším osudu stavby. V roce 2002 byl však objekt nakonec prodán milionáři Terrymu Gouovi, který je jedním z lídrů společnosti Foxconn. V současné době je tak zámek veřejnosti nepřístupný a je využíván návštěvníky soukromého golfového hřiště a také jako ubytování pro blízké přátele pana Goua.

V součastnosti není zámek veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz