Zámek Rozsochatec

582 72, Rozsochatec, Tel.: +420 606 944 956, rozsochatec@gmail.com
Rozsochatec/Památky - Rozsochatec


Popis místa
Zámek Rozsochatec se nachází ve stejnojmenné obci na Vysočině. Stojí v blízkosti Rozsochateckého rybníka. Zámek obklopuje zahrada, která se skládá převážně z původních stromů, které zde byly vysázeny již v době jejího založení v polovině 19. století. V současné době je zámek v soukromých rukou a slouží jako penzion. Zámek si lze prohlédnout po domluvě s majiteli. Zámecká zahrada je volně přístupná.

582 72, Rozsochatec
Telefon: +420 606 944 956
E-mail: rozsochatec@gmail.com
Web: http://www.zamekrozsochatec.cz

Naplánovat trasu

Jak vypadala původní tvrz literatura neuvádí, raně barokní zámek byla jednopatrová čtvercová budova. Při přestavbě z 1. pol. 18. století byla rozšířena do dnešního rozsahu jedno patrového obdélného zámku se středním rizalitem o patro zvýšeným a zakončeným hodinovou vížkou. Hlavní vstup ve východním průčelí byl obohacen čtvercovým sloupovým portikem s balkonem.

Dnes, po navrácení původním majitelům, fasády čerstvě zrekonstruovaného zámku opět září do krajiny.

Až do roku 1572 byla ves Rozsochatec součástí panství hradu Ronovec - zmíněného roku připadla při dělení rodového majetku Jindřichu Haugvicovi z Biskupic. Jindřich ves roku 1584 prodal svému bratru Zikmundovi, který si zde postavil tvrz připomínanou roku 1600 jako majetek jeho manželky. Roku 1615 koupil Rozsochatec Abrahám Bechyně z Lažan. Ten se sice zúčastnil stavovského povstání, odsouzen však byl pouze k manství, které trvalo do roku 1651. Tvrz byla tehdy již ve špatném stavu a někdy během následujících třiceti let ji Bechyňové přestavěli na barokní zámek v první polovině 18. století rozšířený.

Po požáru roku 1873 byl zámek opraven jen zčásti, původní lesk mu navrátil až Otto Mettal (od r. 1911 rytíř), který jej od Bechyňů koupil roku 1892. Po jeho smrti roku 1921 zdědila Rozsochatec dcera Marie provdaná Greifová, které byl roku 1948 zabaven. Od roku 1952 sloužil zámek jako domov důchodců. Po roce 1989 byl navrácen Mariiným potomkům.

Exteriéry zámku jsou volně přístupné. Prohlídka interiéru zámku je možná po dohodě s majiteli.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz