Zámek Roudnice nad Labem

Očkova, 413 01, Roudnice nad Labem, Tel.: +420 602 238 152, roudnice@lobkowicz.cz
Roudnice nad Labem/Památky - Roudnice nad Labem


Popis místa
Zámek Roudnice se nachází vysoko nad řekou Labe v centru Roudnice nad Labem. Barokní sídlo o 250 místnostech bylo historickým knížecím a vévodským sídlem rodiny Lobkowiczů. Zámecký areál se rozkládá na ploše necelých 8 hektarů. Vedle hlavní zámecké budovy jsou jeho součástí i klášter, kostel, hospodářské a administrativní budovy a jízdárna. Románské základy původního hradu pochází z 12. století.

Očkova, 413 01, Roudnice nad Labem
Telefon: +420 602 238 152
E-mail: roudnice@lobkowicz.cz
Web: http://www.lobkowicz.cz

Naplánovat trasu

V podzemí zámku se rozprostírají sklepy Lobkowiczkého zámeckého vinařství. Víno se na rodinné vinici pěstuje více než 400 let. Roudnické vinařství dnes produkuje vína nejvyšší kvality, z nichž mnohá získala řadu ocenění.

Mohutný románský hrad se tyčil na skále nad Roudnicí již ve 12. století. Jako oblíbené místo pražských biskupů byl hrad duchovním centrem řadu let. Do roku 1380 byl přestavován v gotickém stylu. Od roku 1421 je panství čistě v majetku šlechty. Na hradu byly prováděny různé stavební úpravy vedoucí k pohodlnějšímu životu, ale také nutné opravy, jako například v roce 1467, kdy byl hrad dobyt vojsky Jiřího z Poděbrad.

Zlomovým momentem v historii hradu byl rok 1603. Tehdy se Polyxena z Pernštejna znovu provdala po smrti svého muže Viléma z Rožmberka, který jí hrad odkázal. Jejím novým manželem se stal Zdeněk Popel z Lobkovic. Tímto svazkem započala, jen s krátkým přerušením, nyní už více než 400 let trvající éra Lobkoviců na zdejším hradě.

Během 16. století byla k hradu přistavěna jednopatrová budova s množstvím pokojů v renesančním stylu a další budovy převážně hospodářského charakteru. Hradní areál tak byl architektonicky velmi nesourodý.

Roku 1652 se Václav Eusebius z Lobkovic rozhodl tuto skutečnost změnit. Z původního hradu byly ponechány pouze základy sklepení, ve kterých dnes sídlí Lobkovické vinařství, a část přízemí. Nad ním byl postaven raně barokní zámek, čítající už v té době přes sto pokojů. Přestavba, na níž se podílelo množství italských architektů, byla ukončena roku 1684. Interiéry zámku byly luxusně vybaveny. Nacházela se zde knihovna s velmi hodnotnými rukopisy i rozsáhlá sbírka obrazů a dalšího umění.

Od roku 1940 sloužil zámek jako kasárna pro německé ozbrojené jednotky. V roce 1948 Lobkovicové o zámecký areál přišli, neboť byl zestátněn a o tři roky později bylo v drtivé většině interiérové vybavení zámku rozvezeno po celé zemi do různých muzeí, ale i soukromých sbírek. V té době jej už měla v užívání Československá lidová armáda, která zde zřídila Vojenskou konzervatoř Víta Nejedlého. Škola fungovala na zámku dál i poté, co byl celý objekt v restituci po roce 1989 navrácen Lobkovicům.

Zámek byl postupně opravován a částečně zpřístupněn. Roku 2009 však vojenská hudební škola zanikla. Stavba pak byla na nějakou dobu uzavřena a pokračovalo se v rozsáhlé rekonstrukci. Od roku 2012 je zámek konečně opět zpřístupněn. Areál zahrnuje mimo zámek ještě různé budovy hospodářského charakteru, jízdárnu, kostel a klášter.

Při zavítání do Roudnice nad Labem byste určitě neměli minout další zajímavá místa, která toto město a jeho blízké okolí nabízí, jako například vyhlídkovou kamennou věž Hláska, Kratochvílovu rozhlednu, Muzeum československého opevnění nebo legendární horu Říp s rotundou sv. Jiřího a Vojtěcha.

  Otvírací dny Čas
Duben Út - Ne 10:00 - 17:00
Květen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 10:00 - 17:00
Srpen Út - Ne 10:00 - 17:00
Září Út - Ne 10:00 - 17:00
Říjen Út - Ne 10:00 - 17:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz