Zámek Ropice

739 61, Ropice, Tel.: +420 558 735 165, ropice@ropice.cz
Ropice/Památky - Ropice


Popis místa
Zámek v obci Ropice nedaleko Českého Těšína se do povědomí veřejnosti v poslední době zapsal zejména kvůli svému havarijnímu stavu – hrozil mu úplný zánik. Rozsáhlé rekonstrukce probíhají od roku 2011, kdy se ho ujal Pavel Šmíra, kterému se doposud podařilo opravit průčelí a fasády zámku. Zámek je veřejnosti nepřístupný.

739 61, Ropice
Telefon: +420 558 735 165
E-mail: ropice@ropice.cz
Web: http://www.ropice.cz

Naplánovat trasu

Jako v případě většiny zámků, i Ropice byly po druhé světové válce znárodněny.

Poslední aristokratičtí majitelé jej museli přenechat Místnímu národnímu výboru Ropice, který zde v následujících letech umístil mateřskou školu, prádelnu, dřevník a některé z prostor adaptoval na byty. 

V průběhu let sloužil zámek jako ubytovna pro zaměstnance Státního statku, kteří pracovali na sousedním zámku v Hnojníku, avšak tato spolupráce dlouho nevydržela.

V 70. letech byl na zámku Ropice evidován jeden stálý obyvatel, jinak se v zámku chovala převážně zvířata.

Po letech rozkrádání majetku zámek přešel jako dlužní vyrovnání do soukromého vlastnictví, které se na něm však nijak nepodepsalo.

V plánu bylo do roku 2006 zámek rekonstruovat a přestavět jej na hotel.

Rekonstrukce však probíhají až od roku 2011, kdy stavbu získali noví majitelé.

Prvním známým majitelem zámku byl Sobek z Kornic v r. 1430. Počátkem 15. století byla ve vsi postavena tvrz, o které se poprvé dovídáme v r. 1523 za Václava Sobka z Ropice.

Kolem roku 1700 získal statek Filip Saint Genois za něhož se na poč. 18. století tato tvrz přestavěla na barokní zámek. Příslušníci tohoto rodu si drželi zámek až do roku 1785, poté byl zámek koupen od Karla Saint Genois Gabrielou Coelestovou, rozenou Skrbenskou z Hříště.

Roku 1810 nechal další majitel statku baron Karel Cselesta zámek přestavět v klasicistním stylu a v této podobě se v podstatě udržel do dnešní doby. Současně byl zřízen park.

Po Coelestech drželi Ropici Metternichové, v roce 1862 zdědil Ropici baron Emanuel Spens-Boden a v roce 1926 získal statek se zámkem Heřman Künburg-Spens. Künburgům náležely až do roku 1945.

Poté byl objekt Konbürgům zestátněn a v r.1948 se stal majetkem ministerstva zemědělství. Státní statek využíval prostory pro bytové a správní účely, měl se starat o opravy a udržování zámku, ale buhužel byl zámek pouze lidmi rabován, osídlen bezdomovci a ničen.

Během této doby byly vystavěny hospodářské budovy, které r. 1997 vyhořely krom jedné, která má střechu stejného stylu jako zámek, ta je dodnes obývaná.

Na začátku devadesátých let byly snahy zámeček odkoupit a zrekonstruovat na ubytovací zařízení, ale nedošlo k tomu.

V roce 1996 dostaly zámek jako náhradu v restituci za pozemky a lesy dvě majitelky. Ženy však neměly na náročnou opravu peníze a snažily se prodejem zámku pouze získat peníze. Za jejich přehnaný odhad však nebyl nikdo ochoten zámek odkoupit.

Zámek je z důvodu rekonstrukce nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz