Státní zámek Rájec nad Svitavou

Blanenská, 679 02, Rájec-Jestřebí, Tel.: +420 516 432 013, rajec@npu.cz
Rájec-Jestřebí/Památky - Rájec-Jestřebí


Popis místa
Zámek v obci Rájec – Jestřebí na řece Svitavě bývá často označován jako architektonický skvost Moravy. Tento klasicistní zámek francouzského typu vznikl v letech 1763–1769. Zámek zaujme nejen přepychově vybavenými dobovými interiéry knížecí rodiny Salmů, ale především jedinečnou, na Moravě zcela ojedinělou architekturou.

Blanenská, 679 02, Rájec-Jestřebí
Telefon: +420 516 432 013
E-mail: rajec@npu.cz
Web: http://www.zamekrajec.cz

Naplánovat trasu

V oblasti Moravského krasu, severně od Blanska, naleznete krásnou stavbu ve francouzském stylu z dob Ludvíka XVI. Tato klasicistní budova, krytá mansardovou střechou, vznikla podle plánů vídeňského architekta Isidora Canevala.

Ná zámku je v současnosti přístupné reprezentační přízemi (s jednou z největších zámeckých knihoven), první poschodí (se soukromými apartmány z 2. pol. 19. století) a kaple.

Na území dnešního zámku se nacházely již ve středověku dvě gotické tvrze, které byly pobořeny nejprve za sousedských válek mezi markrabětem Joštem a jeho bratrem Prokopem a pak roku 1431 při nájezdu husitských vojsk.

Až do roku 1464 rájecké panství často měnilo majitele. Poté se dostalo do držení pánů Drnovských z Drnovic, kteří obnovili menší z tvrzí v pozdně gotickém stylu. Za vlády Bernarda Drnovského, vynikajícího hospodáře a nejvyššího dvorního sudí Markrabství moravského, byl zámek v roce 1570 kompletně renesančně přestavěn.

V roce 1667 přechází rájecké panství do majetků Roggendorfů. Roku 1757 zámek kompletně vyhořel a proto se nový majitel, Antonín Karel ze Salm-Reifferscheidtu, rozhodl postavit zámek nový. Vybral velmi moderní plány ve stylu rokokového klasicismu od rakouského architekta francouzského původu Isidora Canevala, který se nebál propojit formy pozdního baroka a francouzského klasicismu. Zámek s velkostatkem patřil rodině Salmů až do roku 1945, kdy byl na základě Benešových dekretů zkonfiskován.

Roku 1949 bylo přízemí zámku zpřístupněno veřejnosti a v 50. letech byla do prvního patra umístěna obrazárna z nashromážděných uměleckých sbírek rodu Salmů. Dnes je zámek Rájec nad Svitavou národní kulturní památkou.

Zámecké zahradnictví se od roku 1973 specializuje na pěstování kamelií, v uvedeném roce tam byla převezena vzácná sbírka kamélií z Průhonic u Prahy, čítající dnes přes sto padesát odrůd, z nichž některé byly vyšlechtěny rájeckým zámeckým zahradníkem Janem Dvořákem.

  Otvírací dny Čas
Duben, Říjen So + Ne + Sv 9:00 - 15:00
Květen, Červen, Září Út - Ne 9:00 - 16:00
Červenec - Srpen Út - Ne 9:00 - 16:30

Malý okruh – přízemí

Malý okruh – 1. patro

Velký okruh

Kaple



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz