Zámek Prčice

Karla Burky, 257 92, Sedlec-Prčice, Tel.: +420 603 288 918, info@zamekprcice.cz
Sedlec-Prčice/Památky - Sedlec-Prčice


Popis místa
Zámek Prčice se nachází místě zvaném Český Merán v obci Sedlec-Prčice ve Středočeském kraji. Dějiny zámku sahají až do 12. století. Dnes je budova v soukromém vlastnictví a slouží jako hotel. Je využívána také pro pořádání soukromých akcí, firemních večírků, svateb a koncertů.

Karla Burky, 257 92, Sedlec-Prčice
Telefon: +420 603 288 918
E-mail: info@zamekprcice.cz
Web: http://www.zamekprcice.cz

Naplánovat trasu

V současné době slouží zámek jako hotel. Jeho prostory je možné si pronajmout a uspořádat zde svatbu nebo soukromý večírek.

První zmínka o tvrzi, která se datuje do období Vítkovců, sahá až k roku 1197. Jejím zakladatelem byl Vítek I. z Prčice, předek pánů z Hradce, Krumlova, Landštejna, Rožmberka a Stráže. Tvrz byla "prčená", tedy dřevěná, a od toho je údajně odvozen název vsi Prčice.Z doby kolem poloviny 16. století byly objeveny první písemné paměti, které hovoří o již zděné, ale zpustlé tvrzi.

Její majitelé byli nejdříve Rožmberkové, pak Beneš a Jan z Choustníka, později páni z Borotína a Lanštejna. V této době došlo k renesanční přestavbě gotické tvrze Adamem Voračickým a v roce 1591 stála na jejích základech dvoupodlažní renesanční budova. Panství přešlo do rukou potomků Adama Voračického, kteří ho prodali Černínům a Černínové v roce 1612 Talmberkům. V roce 1705 koupili Prčici Valdštejnové, jenže ji zadlužili a v roce 1715 prodali Vchynským z Vchynic. Ti ji deset let nato prodali dál Janu Vítovi Malovcovi z Malova, jenž zahájil zásadní barokní přestavbu zámku, navrženou architektem Ignacem Pree.

Rozsáhlou klasicistní přestavbu provedl až v polovině 19. století měšťan Karel Burka, jenž zámek prodal hospodářskému radovi Antonínu Janu Oppeltovi. Ten ho roku 1835 prodal dál advokátovi Václavu Ignáci z Eisensteina. Kolem roku 1890 byly provedeny další rozsáhlé klasicistní úpravy. Zámek v roce 1924 koupil ze záboru Jaroslav Hásek, generální rada Škodových závodů v Plzni. O patnáct let později byla na něj uvalena nucená správa německými okupanty a v roce 1948 byl znárodněn. Za doby komunistické vlády došlo k devastaci movitého a nemovitého majetku.

V roce 1993 byl zámek navrácen potomkům Jaroslava Háska a Anny Háskové. K rozsáhlým opravám přistoupila nejmladší generace vlastníků, kteří od roku 1996 provádějí obnovu celého areálu včetně parku podle studie ing. arch Tomáše Remla ve spolupráci s památkáři, odborem životního prostředí s městským úřadem a s podporou Fondu pro záchranu architektonického dědictví Ministerstva Kultury. Obnova by nebyla úspěšná bez pomoci celého týmu spolupracovníků, kteří společně s námi usilují o úspěšné dokončení tak rozsáhlého projektu.

Zámek slouží jako hotel. Interiéry jsou přístupné pouze hostům hotelu.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz