Zámek Potštejn

Jarníkova, 517 43, Potštejn, Tel.: +420 494 546 064, zamekpotstejn@zamekpotstejn.cz
Potštejn/Památky - Potštejn


Popis místa
Historie Potštejna nedaleko Vamberka začíná ve 13. století za panování Drslaviců. Ve 14. století sloužil místní hrad jako základna loupeživého rytíře Mikuláše z Potštejna. Dnešní barokní zámek stojí na místě renesančního panského dvora přibližně od roku 1749. Potštejn dnes nabízí kromě klasických nabízí i noční a vánoční prohlídky nebo hrané prohlídky pro děti i dvě expozice. Můžete navštívit zámeckou cukrárnu a také se zde ubytovat. Ročně tu probíhá asi 30 kulturních a zábavních akcí.

Jarníkova, 517 43, Potštejn
Telefon: +420 494 546 064
E-mail: zamekpotstejn@zamekpotstejn.cz
Web: http://www.zamekpotstejn.cz

Naplánovat trasu

Zámek Potštejn nabízí prohlídky v různých variantách. Vedle klasických pořádá i hrané prohlídky v barokních kostýmech, noční prohlídky nebo prohlídky pro malé děti Bubákov a Pohádkov.

Zámecké přízemí patří výstavní galerii, ve které se konala například výstava Policie ČR, výstava historických psacích strojů nebo výstava obrazů Josefa Čapka.

Na nádvoří zámku Potštejn můžete okusit domácí zákusky v místní zámecké cukrárně. V nabídce najdete výbornou kávu z Frolíkovy ruční pražírny a bohatou nabídku zákusků, pohárů a zmrzliny.

U zámku se nachází udržovaný zámecký park, který prošel před několika lety kompletní revitalizací. Návštěvníky láká na růžovou zahradu, kde si lze odpočinout v romantickém prostředí. Kromě růží si tu můžete prohlédnout například jedlovec kanadský, chvojku klášterskou, liliovník tulipánokvětý, moruši bílou nebo kaštanovník jedlý.

Čtyřkřídlý barokní zámek s uzavřeným čtvercovým nádvořím a mansardovou střechou v Jarníkově ulici čp. 1 nechal postavit Jan Ludvík Harbuval Chamaré v letech 1749 až 1757. Architekt Josef Jäger pro stavbu použil středověký hospodářský dvůr s tvrzí, upravený Václavem Hrzánem z Harasova ještě renesančně. Zajímavé je, že Hrzán vyčerpal náklady na výstavbu a reprezentativní provoz a s dluhy se potýkala ještě Václavova vnučka Anna Kateřina. Roku 1629 jí nakonec exekuční komise panství zabavila.

Rod Chamaré dokončil přestavbu kolem roku 1757 a poté se již upravovala jen zámecká zahrada a park na severní straně. Důkazem, že zámek není novostavba, jsou jeho gotické sklepy a nádvoří s přízemními arkádami, které se v době kolem roku 1750 již půl století nestavěly.

V polovině 19. století se dědička panství Alžběta Chamaré provdala za Prokopa Jana Dobřenského z Dobřenic a jejich potomci drželi zámek až do roku 1945, kdy jim byl dle Benešových dekretů zabaven. Mezi léty 1949 a 1989 jej využívali odboráři jako školicí středisko. Zámek na to doplatil změnou šlechtických pokojů v posluchárny a ubikace revolučně-odborových funkcionářů. Nábytek byl rozvezen do různých depozitářů, rozkraden nebo zničen.

Privatizace zámku po r. 1989 se nezdařila, takže se o osm let později vrátil státu. Roku 2003 ho pak koupili manželé Nováčkovi, respektive firma KAST, s.r.o., a o tři roky později byly interiéry zpřístupněny veřejnosti.

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne 9:00 - 16:00
Květen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 9:00 - 17:00
Srpen Út - Ne 9:00 - 17:00
Září Út - Ne 9:00 - 17:00

Klasická prohlídka - prohlídka interiérů hradu s průvodcem

Hraná prohlídka - prohlídka pro děti s kostýmovanými průvodci

Noční prohlídka - speciální prohlídka plná světelných efektů

Vánoční prohlídka - seznámení s vánočním příbehem a zvyky v interiéru zámku

Pohádkov - pohádková expozice pro nejmenší děti

Bubákov - strašidelná expozice pro větší děti



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz