Zámek Poruba

Nábřeží Svazu protifašistických bojovníků, 708 00, Ostrava-Poruba, Tel.: +420 596 923 094, statis@zamek-poruba.cz
Ostrava-Poruba/Památky - Ostrava-Poruba


Popis místa
Zámek v Ostravě – Porubě stojí už od roku 1573, kdy byl postaven z původní tvrze, vystavět ho nechal Ondřej Bzenec z Markvartic. V r. 1989 byl vydán příkaz k demolici zámku, ta ale nebyla provedena. Dnes je zámek opraven a slouží společenským akcím.

Nábřeží Svazu protifašistických bojovníků, 708 00, Ostrava-Poruba
Telefon: +420 596 923 094
E-mail: statis@zamek-poruba.cz
Web: http://www.zamek-poruba.cz

Naplánovat trasu

Menší zámeček Poruba je umístěný na severním svahu řeky Porubky naproti rozsáhlému sídlišti a je nejstarší stavbou v této části Ostravy.

Zámek poskytuje v této době ubytování v nově zrekonstruovaných prostorách.

Porubský zámek byl vystavěn v roce 1573 Ondřejem Bzencem z Markvartic na základech původní tvrze, která na těchto místech stála.

Ondřej Bzenec dokončil stavbu zámku jako své porubské sídlo a stal se v roce 1578 vrchním hejtmanem Opavského knížectví. Následujícího roku 1579 byl zákeřně zavražděn a rozsáhlé panství po něm zdědil jeho synovec Kryštof Bzenec, který ještě téhož roku zámek a ves Porubu odprodal svému švagrovi Jindřichu Baneckému z Jemničky za 7 000 zlatých.

Po Jindřichu Baneckém před rokem 1625 zdědil zámek a panství jeho syn Zikmund Václav. Zikmundova dcera Ludmila Konstancie dala zámek a ves Porubu věnem svému manželovi Jiříku Fridrichu Skrbenskému z Tříště, který zámek a Porubu prodal roku 1689 Václavu hraběti Oppersdorfovi, který před rokem 1720 odprodal celé své panství hraběti Jindřichu Vilému Vlčkovi z Dobré Zemnice.

Jeho potomek Vilém se stal vyslancem u dvora Petra Velikého a byl maršálem císařských vojsk. Poněmčil své jméno na Wilczek. Rod Wilczků vlastnil tento zámek a panství Porubské až do roku 1943.

Bombardováním v roce 1945 by zámek velmi poničen. Po jeho dílčí opravě zámek sloužil jako Lidová škola umění. V roce 1989 byl vydán demoliční příkaz, neboť hrozilo jeho zřícení. Pravé křídlo zámku, kde dnes stojí budova kolonády, bylo demolicí v roce 1989 srovnáno do základů se zemí.

Počátkem roku 1990 zničil rozsáhlý požár levé křídlo zámku. V následujícím roce 1991 započala obnova současným majitelem Statisem Prusalisem. Rekonstrukce a záchrana této kulturní památky je druhou nejstarší budovou v Ostravě a práce na její obnově trvají dodnes.

  Otvírací dny Čas
Leden – Prosinec Po - Pá 9:00 - 17:00

Doporučujeme předchozí telefonickou domluvu.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz