Zámek Polná

Zámek, 588 13, Polná, Tel.: +420 567 212 336, podatelna@mu-polna.cz
Polná/Památky - Polná


Popis místa
Zámek v Polné stojí na břehu rybníka v městečku stejného jména na Jihlavsku. Původní gotický hrad byl založen ve 14. století rodem Pirkenštejnů, přestavěli koncem 16. století na renesanční zámek. Projednával se zde mír mezi Jiřím z Poděbrad a Matyášem Korvínem. Dnes na zámku sídlí muzeum.

Zámek, 588 13, Polná
Telefon: +420 567 212 336
E-mail: podatelna@mu-polna.cz
Web: http://www.mesto-polna.cz

Naplánovat trasu

V zámkuse nachází expozice Muzea Vysočiny (historické hodiny, lékárna, kupecký krám, Kunštátská síň).

V areálu zámku sídlí Základní umělecká škola, Kulturní středisko a Zámecká restaurace s ubytováním.

První zmínka o Polné pochází z roku 1242. Tehdy ji Jan z Polné, syn Zbyslava z Bratčic, založil jako vesnici na stezce mezi Uhrami, Moravou a Čechami. První zmínka o hradu pak pochází z roku 1356, kdy se panství stalo majetkem Ješka Ptáčka z Pirkenštejna.

Významným sídlem se Polná stala za husitských válek. Za Ješkova syna Hynka byl hrad místem, kde se k poradám scházeli hlavní představitelé strany podobojí. Později se dokonce Hynkova dcera Markéta provdala za Viktorína z Poděbrad, syna Jiřího z Poděbrad.

Ještě před touto svatbou, v roce 1468, se však hrad a město staly základnou Jiřího z Poděbrad při tažení na třebíčský klášter, kde jeho odpůrci drželi Viktorína jako rukojmí. Téhož roku se Polné zmocnili Šternberkové, odpůrci českého krále, a panství se stalo opět základnou vojska, tentokrát však příznivců krále uherského − Matyáše Korvína.

Po porážce Matyášových vojsk roku 1471 u Vilémova se tu sešly obě strany konfliktu, přesněji řečeno poslové obou panovníků, aby zde byly sjednány podmínky míru.

Z historických osobností zmiňme ještě Hertvíka Zejdlíce ze Šenfeldu, majitele Polné od roku 1597. Tomu bylo panství zabaveno za účast na povstání českých stavů. Získal ho Jaroslav Bořita z Martinic, který byl vyhozen z okna Pražského Hradu za II. pražské defenestrace.

Od roku 1735 hrad, nyní již upravený na zámek, sloužil již jen panským úředníkům jako sídlo správy. I ta se po několika požárech přestěhovala do Přibyslavi.

  Otvírací dny Čas
Duben, Květen, Září, Říjen Út - Ne 9:00 - 16:00
Červen, Červenec, Srpen Út - Ne 9:00 - 17:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz