Zámek Police

Police, 675 34, Police u Jemnice, Tel.: +420 568 445 056, e-podatelna.police@tiscali.cz
Police u Jemnice/Památky - Police u Jemnice


Popis místa
Zámek Police byl postaven na místě bývalé tvrze v 16. století, ale nejstarší zmínka o zdejším sídle pochází již z roku 1358. Goticko – renesanční zámeček patří k nejvýznamnějším a nejvzácnějším (v tomto stavebním stylu) v kraji Vysočina! Zámek v Polici je přístupný pouze letních měsících a to v návštěvních hodinách.

Police, 675 34, Police u Jemnice
Telefon: +420 568 445 056
E-mail: e-podatelna.police@tiscali.cz
Web: http://www.obec-police.cz/zamek-police/ds-11412

Naplánovat trasu

Zámek nabízí pravidelné prohlídky, součástí kterých je i výstup na věž.

U hlavního vchodu do zámku je Návštěvnické centrum, kde si zájemci mohou koupit suvenýry, pohlednice, turistické známky a malé občestvení. V NC mohou využít i PC, který je připojen k síti internetu.

Pro cyklisty je možnost uzamknutí kol, případně půjčení nářadí pro drobné opravy.

Nejstarší zmínka o zdejším sídle pochází dle dokladu z roku 1358. Na přestavbě tvrze do dnešní podoby zámku se podíleli v 16. století Tavíkovští z Tavíkovic a v 17. a 18. století rod Berchtoldů z Uherčic.

Do dějin zámku se pak nesmazatelně vepsal také šlechtický rod Segurů (19. Století) a Wraždů z Kunvaldu. Zámek Police vyl v roce 1945 zkonfiskován a od roku 1996 je ve vlastnictví obce Police.

Od roku 2005 je zámek zpřístupněn každoročně veřejnosti vždy přes letní měsíce. K vidění jsou zde kvalitní štukové výzdoby stropů, části původního vybavení zámku a mimo jiné i zcela zachovaná a neporušená zámecká kaple z 18. století. Součástí zámku je i vyhlídková pětipatrová hranolová věž.
Goticko – renesanční zámek patří k nejvýznamnějším a nejvzácnějším (v tomto stavebním stylu) v kraji Vysočina a dle odborníků v celé ČR. Z těchto i jiných důvodů přistoupila obec Police jako vlastník památky k celkové obnově. Každoročně dochází k výměně střešní krytiny, opravy komínů, klempířských prvků a dřevěných konstrukcí. V roce 2008 došlo k celkovému statickému zajištění západního křídla, odstranění dřevomorky, odvodnění, opravy části střechy a odstranění některých zděných příček, které byly vystavěny v rámci úprav v sedmdesátých a osmdesátých letech.

  Otvírací dny Čas
Červenec Út - Ne 9:00 - 17:00
Srpen Út - Ne 9:00 - 17:00

Prohlídka zámku



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz