Zámek Pohansko

Pohansko, 690 02, Břeclav, Tel.: +420 519 374 248, pavel.gajda@muzeumbv.cz
Břeclav/Památky - Břeclav


Popis místa
Empírový zámeček Pohansko se nachází v Lednicko-valtickém areálu, na břehu slepého ramene Dyje, v krásných lužních lesích nedaleko Břeclavi. Zámecké fasády jsou zdobeny reliéfy s mytologickými motivy. Při procházce areálem má návštěvník pocit, že neputuje prostorem, ale časem. Na naučné stezce je zachycen vývoj nevelkého místa uprostřed lužních lesů od 6. století donedávna. Prostory zámku využívá Městské muzeum a galerie Břeclav. V současné době tam můžete zhlédnout výstavu „Velkomoravské Pohansko“.

Pohansko, 690 02, Břeclav
Telefon: +420 519 374 248
E-mail: pavel.gajda@muzeumbv.cz
Web: http://muzeumbv.cz/zamecek-pohansko

Naplánovat trasu

Když na počátku 19. století nechali Lichtenštejnové postavit empírový lovecký zámeček Pohansko, netušili, že k jeho stavbě vybrali místo, které kdysi obývali staří Slované. Salet s mohutnými postranními arkádami zdobí plastické reliéfy s loveckými scénami a výjevy z antické mytologie. Architektonický návrh pochází z dílny samotného vynálezce tužky Josefa Hardmutha. Ne že by se mu dílo nepovedlo, ale dnešní návštěvníci sem přicházejí spíš kvůli archeologickému muzeu v přírodě.

Na území Pohanska se v 9. století rozkládalo nejrozsáhlejší raně středověké opevnění v Česku. Uvnitř velkomožského dvorce byl kostel a pohřebiště, stávaly tam domky, chlévy, stodoly i sýpky. Archeologický výzkum se zde provádí od roku 1958 a dodnes se tu a tam objeví nějaká prastará cennost. Ve výzkumné sezóně může sledovat nové objevy přímo v terénu i laik.

To nejzajímavější, co se našlo, bylo podle velikosti buď vystaveno na zámečku nebo zrekonstruováno na původním místě. Keramické výrobky, dřevěná vědra, zemědělské a řemeslnické náčiní, jezdecká výstroj, zbraně, zlaté a stříbrné šperky – to vše teď odpočívá místo v hlíně na sametových polštářcích ve skleněných vitrínách expozice Slovanský památník. Staroslověnská svatyně a velkomoravská polozemnice stojí v areálu muzea v přírodě stejně jako před tisíci lety.

V zámku můžete navštívit expozici „Velkomoravské Pohansko“.

Empírový lovecký zámeček je další z řady staveb, které knížata z Liechtenštejna postavila v krajině okolo Valtic a Lednice.

Byl vystavěn v letech 1810–12. Fasády zdobí plastické reliéfy s mytologickými motivy.

Stavba stojí na valu rozsáhlého staroslovanského hradiště, pravděpodobně jednoho z center Velké Moravy.

Archeologickým výzkumem byly zjištěny základy zděných staveb – kostela a dvorce.

Zámek je jednou z poboček Městského muzea a galerie města Břeclavi. Otevírací doba a více informací viz. Městské Muzeum a Galerie Břeclav - Zámeček Pohansko.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz