Zámeček Petrovice

Prstná, 735 72, Petrovice u Karviné, Tel.: +420 605 444 144, info@zamecek-petrovice.cz
Petrovice u Karviné/Památky - Petrovice u Karviné


Popis místa
Zámeček Petrovice je klasicistní budovou se svou neobvyklou polohu na zalesněném pahorku, který je vklíněn do území Horního Slezka. Je zde nádherný výhled na někdejší část pruského Slezska a nedaleký Fryštát. V současné době funguje zámeček jako restaurace a hotel.

Prstná, 735 72, Petrovice u Karviné
Telefon: +420 605 444 144
E-mail: info@zamecek-petrovice.cz
Web: http://www.zamecek-petrovice.cz

Naplánovat trasu

Zámeček je obklopen nádherným parkem se vzrostlými stromy.

V prostorách parku se nachází stálá expozice soch Blanky Matragi a je zde také socha paní Alexandry Koláčkové.

V roce 1796 koupil Prstnou od hraběte Jana Larische člen starého slezského rodu rytíř Vojtěch Gussnar z Komorné, který nechal uprostřed anglického přírodního parku vystavět vkusný dvoukřídlový zámeček v empírovém stylu. Na hlavním patrovém křídle se nacházel centrální trojúhelníkový tympanon s erbem majitelů, který je ještě zvýrazněn balkónem usazeným na toskánských sloupech.

V roce 1879 prodali Gussnarovi Prstnou hrabatům Larischům zpět a během čtyř let se stal zámek sídlem hrabat Jiřího a Marie Luisy Larischů-Mönnichů, jejíchž osudy jsou natrvalo zapsány v dějinách rakouské monarchie.

Baronka Marie Luisa z Wallersee byla velmi oblíbenou neteří císařovny Alžběty zvané Sissi. V roce 1893 přešel zámek v Prstné do rukou hrabat Larischů z blízké Karviné.

Během 2. světové války sloužil zámek k vojenským účelům. V roce 1947 nabyli zámek Štěpán a Marta Wnukovi a po jejich smrti se stal majetkem Národního výboru v Karviné.

V říjnu roku 2012 tento krásný zámeček, včetně parku, koupila společnost Trestles. Zámek byl opraven a zrekonstruován, původní tvář zámku byla zachována, ale obrovských změn doznal jeho přilehlý park a příjezdová cesta

V zámeček je v současné době hotel a restaurace.

Zámeček Petrovice je nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz