Zámek Peruc

nám. E. Filly, 439 07, Peruc, Tel.: +420 415 652 634
Peruc/Památky - Peruc


Popis místa
Panské sídlo v Peruci nedaleko Loun je poprvé zmiňováno již ve 12. století. Do současného zámku se vchází po kamenném mostě se sfingami. Právě k tomuto místu se váže legenda o knížeti Oldřichovi a pradleně Boženě. V zámecké zahradě stojí také opravená barokní sýpka z roku 1876. Nachází se zde otevřené Muzeum české vesnice o třech poschodích.

nám. E. Filly, 439 07, Peruc
Telefon: +420 415 652 634
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Naproti zámku stojí kostel sv. Petra a Pavla z roku 1725.

V areálu zámeckého parku je muzeum české vesnice v opravené budově bývalé barokní sýpky.

Hned pod zámkem najdete pseudogotickou Boženinu studánku.

Oldřichův dub naleznete asi 200 metrů z kopce pod studánkou.

Městys Peruc na Lounsku je znám starou českou pověstí o pradleně Boženě, do které se na první pohled zamiloval kníže Oldřich, když ji spatřil při práci u studánky. Pseudogoticky upravená Boženina studánka je hned pod zámkem a k Oldřichovu dubu, u kterého se Oldřich s Boženou setkali, vede od studánky asi 200 metrů dlouhá stezka.

Vlastní zámek je trojkřídlá patrová budova, na hlavním průčelí 3 rizality, boční jsou zakončeny atikou s vázami a střední je zakončen trojúhelníkovým štítem s plastikami. Jediný balkón v průčelí má rokokovou mříž. Na mostě před vstupem do zámku jsou dvě kamenné svingy s amorety. Na severní fasádě balkóny, nesenými oblouky na pilířích.

Renesanční zámek nechal v Peruci vystavět Jan Jetřich z Ledeburu po roce 1673, kdy koupil zdejší panství. Jeho rod tu sídlil až do roku 1798. Sochařská výzdoba, která se zde dochovala do současnosti, pochází z této doby − kolem roku 1770 ji zhotovila dílna sochaře Ignáce Platzera. Za Ledeburů vznikl i zámecký park.

Od roku 1814 vlastnili Peruc Thunové, kteří pak museli po druhé světové válce z Čech odejít. Zámek byl znárodněn a připadl Okresnímu národnímu výboru v Lounech. V roce 1963 ho získalo Národní muzeum v Praze, v říjnu 1994 přešel do správy obce Peruc. Počátkem března 2007 Perucký zámek odkoupili noví majitelé z waleského Cardiffu za 19 milionů korun.

Již od roku 1999 zde však byla otevřena pamětní síň s výstavou děl Emila Filly, která byla však v roce 2011 vykradena. Filla proslul nejen jako malíř dodnes velmi ceněných obrazů, ale také jako grafik a sochař. Žil a tvořil v jižním zámeckém křídle v letech 1947 až 1952.

V zámecké zahradě stojí také opravená barokní sýpka z roku 1876. Nachází se zde otevřené Muzeum české vesnice o třech poschodích. Vystavené jsou tu zemědělské stroje i hasičské vozy, domácí spotřebiče, dětské hračky nebo ukázky toho, jak byla vybavena např. ložnice, jídelna, kuchyň i školní třída.

Zámek je v současné době nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz