Zámek Pakoměřice



Popis místa
Pakoměřice, známé již od roku 1352, nalezneme na mapě jako část obce Bořanovice severně od Prahy-Březíněvsi. Obě vsi patřívaly v 17. století dvěma různým panstvím, důležitější úloha však připadla dnešním malým Pakoměřicím jako hlavnímu sídlu rodu Nosticů-Rienecků. Barokní zámek na místě staré tvrze tu postavili brzy nato v 18. století.

250 65, Bořanovice-Pakoměřice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Poslední písemná památka o zdejší staré tvrzi pochází z roku 1623 a popisuje ji jako zbořenou. Její půdorys známe, protože jej kopíruje dnešní zámecká budova. Zachován zůstal i hradební příkop. Přerušuje ho pouze násyp pro dlážděnou cestu a můstek před vstupem do nádvoří.

Roku 1775 si Nosticové postavili honosnější zámek v Měšicích a Pakoměřice začaly sloužit pouze hospodářským účelům. V 19. století byly zazděny arkády, obklopující ze tří stran vnitřní nádvoří, a zámek byl přestavěný na špýchar. Rod Nosticů držel Pakoměřice až do roku 1945, kdy jim byly zabaveny.

Po roce 1990 v zámku – sýpce sídlil jeden z velkých second handů. Budova je opravená a nerozpadá se, okolí je přístupné.

Zámek není přístupný. Můžete si prohlédnout exteriéry zámku.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz