Zámek Osov

267 25, Osov
Osov/Památky - Osov


Popis místa
Barokní zámek Osov stojí ve stejnojmenné obci v berounském okrese. Mezi jeho majiteli se za dobu jeho existence vystřídaly rody jako páni z Adlaru, Thurn-Taxisové, Kounicové, Schwarzenbergové či Valdštejnové. Zámek je rozsáhlá trojkřídlá budova. K hlavnímu průčelí je přistavěný balkón. Zámek stojí v rozlehlém parku. Zámecký park i zámek je v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupný.

267 25, Osov
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek ani park nejsou veřejnosti přistupné.

První písemná zmínka o vsi Osov pochází z roku 1379. Později zde stáltvrz, která je připomínána roku 1504. V držení panství se vystřídala celá řada majitelů, než koupil Osov Ferdinand Maxmilián z Kounic v roce 1677. Za Kouniců se relativně malý statek změnil v rozsáhlejší panství, ke kterému náleželo 12 vesnic.

Noví majitelé nechali původní starou tvrz zbořit a na jejím místě postavil Jan Adolf hrabě z Kounic v letech 1728 – 1737 barokní zámek obklopen rozsáhlým francouzským barokním parkem. Kounicové drželi Osov do roku 1804, později se majitelé panství postupně střídali až jej roku 1840 získali orličtí Schwarzenbergové.

Za Schwarzenbergů byl na místě francouzské zahrady založen anglický park. Následně po první pozemkové reformě se stal osovský zámek v roce 1927 součástí zbytkového statku.

Potom získala zámek rodina Palivců, kterým byl znárodněn v roce 1948 a sloužil jako domov důchodců. Po roce 1990 byl Osov vrácen v restituci potomkům původních majitelů.

Majitelé:

Rod pánů z Adlaru

Vamberští z Rohatec

Vratislavové z Mitrovic

Gerštorfové z Gerštorfu

Thurn-Taxisové

Černínové z Chudenic

Kounicové

Rod z Valdštejna

Schwarzenberkové

Václav Palivec

V současnosti je v soukromém vlastnictví a není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz