Lovecký zámek Ohrada

Ohrada, 373 41, Hluboká nad Vltavou, Tel.: +420 387 965 340, ohrada@raz-dva.cz
Hluboká nad Vltavou/Památky - Hluboká nad Vltavou


Popis místa
Barokní zámek Ohrada se nachází v obci Hluboká nad Vltavou, nedaleko novogotického zámku Hluboká nad Vltavou. Lovecký zámek z počátku 18. století, který byl vystavěn jako lovecké panství, tvoří dnes jedno z nejstarších českých lesních a loveckých muzeí. Ke komplexu, který stojí na břehu Munického rybníka, patří také přilehlá zoologická zahrada Ohrada.

Ohrada, 373 41, Hluboká nad Vltavou
Telefon: +420 387 965 340
E-mail: ohrada@raz-dva.cz
Web: http://hlubokanadvltavou.info/pamatky/lovecky-zamek-ohrada/

Naplánovat trasu

První lovecké muzeum na Ohradě vzniklo již v polovině 19. století (roku 1842), kdy tam byly soustředěny rozsáhlé sbírky loveckých trofejí a vycpanin a patří tak mezi naše nejstarší muzea vůbec.

Dnes je možné v prostorách muzea shlédnout bohatě malovaný hodovní sál s hodnotnou sbírkou historických loveckých zbraní, expozici o životě lesa, pěstování lesních porostů, vývoji těžby a dopravy dřeva, četné lovecké a myslivecké exponáty a unikátní trofeje jelenovitých. Stálá expozice čítá na 2000 předmětů, v depozitáři jich je ukryt ještě přibližně desetinásobek.

Zámek Ohrada nenabízí jen loveckou expozici, ale v areálu se také nachází jedna z nejstarších a nejmenších zoo u nás.

Zoologická zahrada Ohrada byla založena z podnětu Dr. Adolfa Schwarzenberga a jeho manželky v roce 1937. Můžete zde vidět přes 150 druhů živočichů, zejména se jedná o druhy žijící v přírodě Evropy a mírného pásu Asie, ale potkáme zde i některá exotická zvířata.

Zoo leží na břehu Munického rybníka v blízkosti zámku Ohrada s nádherným výhledem na velkolepý zámek Hluboká.

Stavbu zámku započal kníže Adam František Schwarzenberg v letech 1708–1713, který pověřil pracemi pražského stavitele Pavla Ignáce Bayera. Stavba měla sloužit jako barokní lovecké sídlo za účelem pořádání honů a loveckých slavností.

Nejdříve vznikly bočné budovy, maštale, byt pro myslivce a psinec. Zámek nikdy nesloužil pro trvalé obývání, byl využíván jenom pro hosty a to v době honů. Na výzdobě interiérů se podílela řada tehdejších významných umělců, jako např. rakouský malíř Georg Werle či Skot Johann George Hamilton.

Již v roce 1842 z podnětu nadlesního Václava Špatného, bylo na zámku založeno z jeho sbírek Lesní a lovecké muzeum. V průběhu let se původní sbírky postupně rozšiřovaly a k loveckým trofejím a preparátům zvěře přibývaly ještě sbírky loveckých zbraní, vznikla také sbírka ornitologická, entomologická, herbáře, sbírky lesnické a rybářské.

Lovecký zámeček Ohrada se sice klasickou pověstí nepyšní, ale zajímavostí je, že jeho zakladatel byl na lovu zastřelen namísto jelena. A to rovnou samotným císařem!

Koncem května roku 1732 zajel císař Karel VI., kterého doprovázel Adam František, s celým dvorem do Brandýsa nad Labem na lov jelenů. Císař se 10. června zúčastnil s knížetem Adamem Františkem a hrabětem St. Julien nadháňky.

Karel VI. vystřelil na probíhajícího jelena, ale místo něj nešťastně zasáhl právě knížete Adama Františka. Kníže podlehl vnitřním zraněním a zemřel následujícího dne.

  Otvírací dny Čas
Duben Po - Ne

9:00 - 18:00

Květen Po - Ne 9:00 - 18:00
Červen Po - Ne 9:00 - 19:00
Červenec Po - Ne 9:00 - 19:00
Srpen Po - Ne 9:00 - 19:00
Září Po - Ne

9:00 - 18:00

Říjen Po - Ne

9:00 - 17:00

Lovecký zámek Ohrada nenabízí návštěvníkům žádné prohlídkové okruhy.

Můžete si však prohlédnout expozici Národního zemědělského muzea Praha zaměřenou na lesnictví, myslivost a rybářství.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz