Zámek Nový Berštejn

Nový Berštejn, 472 01, Dubá, Tel.: +420 776 881 184, miro@berstejn.cz
Dubá/Památky - Dubá


Popis místa
Tento původně renesanční zámek byl založen v 16. století. Na počátku 18. století byl barokně přestavěn a rozšířen. K zámku patří také park, ve kterém se nachází sportovní areál s venkovním bazénem, golfovým hřištěm, dvěma tenisovými kurty a dětským hřištěm. Nedaleko je také Máchovo jezero vzdálené jen 7 km. Dnes je zámek Nový Berštejn využíván jako luxusní zámecký hotel.

Nový Berštejn, 472 01, Dubá
Telefon: +420 776 881 184
E-mail: miro@berstejn.cz
Web: http://www.zamek-berstejn.cz

Naplánovat trasu

Zámek Berštejn je každý rok veřejnosti otevřen pouze v předem vypsaných termínech, a to např. v rámci akcí spolku Dubské Švýcarsko, Dnů evropského dědictví nebo nejrůznějších charitativních akcí v okolí Máchova jezera.

Jinak jsou zámek i park veřejnosti nepřístupné a slouží pouze jako luxusní zámecký hotel ubytovaným hostům, kde je možnost využít mnoho sportovních i relaxačních aktivit nebo také uspořádat svatbu.

Nádvoří zámku
Z nádvoří můžete obdivovat zejména ruční umělecké kovářské práce na vchodových dveřích a lucerny. Najdete zde více informací a turistické razítko. Nádvoří většinou bývá přístupné od května do října.

Sochařská barokní díla
Můžete spatřit Sousoší Nejsvětější Trojice na začátku zámecké obory z venkovní strany a Sochu Panny Marie s Ježíškem.

Zámek nechal postavit Adam Berka z Dubé poté, co dědictvím získal pouze staré rodové sídlo, pustnoucí, husity vypleněný hrad Berkenštejn (nyní Starý Berštejn), který se nachází dodnes severně od městečka Dubá nad vsí Vrchovany.

Adam Berka dal tedy přednost výstavbě nového sídla před nákladnou opravou gotického hradu a mezi lety 1558 - 1567 započal stavbu zámku Nový Berštejn. Renesanční stavba měla jednu patrovou budovu, patro bylo dřevěné.

Po roce 1618 vlastnil zámek Adamův syn Václav, který byl za vlády zimního krále Fridricha Falckého nejvyšším zemským sudím a zároveň jednou z významných osobností protihabsburského povstání. Po bitvě na Bílé hoře uprchl ze země a jeho zkonfiskované majetky získal rod Valdštejnů.

Po zavraždění Albrechta z Valdštejna, majitele i zdejšího sídla, daroval císař Ferdinand II. celé dokské panství v roce 1634 plukovníkovi, původem ze starého irského rodu, Walterovi Buttlerovi. Jeho potomci na zámku Nový Berštejn sídlili do roku 1723.

Nový majitel, František Karel Rudolf hrabě Sweets-Sporck, rozvinul na panství rozsáhlou stavební činnost a mimo jiné vystavěl i vrcholně barokní kostel Nalezení Svatého Kříže v Dubé.

Barokní přestavbě neunikl ani berštejnský zámek a byl také rozšířen o boční křídla. Po roce 1810 jej opět vlastní Valdštejnové, kteří sídlo pseudoslohově upravili a dali mu tak dnešní vzhled. Konec Valdštejnskému panství přinesla první pozemková reforma za první Československé republiky.

Novým majitelem zámku se roku 1920 stal Tomáš Maglič, generální rada Škodových závodů. V roce 1935 si od něj Berštejn koupila Růžena Jirátová-Kabátová, která později zvelebila zámek, ale i zámecký park.

V průběhu války byl zámek ve vlastnictví německého barona Ludolfa von Wedel-Parlow.

Zámek slouží jako hotel s golfovým hřištěm.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz