Zámek Nové Město na Moravě

Vratislavovo náměstí, 592 31, Nové Město na Moravě, Tel.: +420 566 654 217, mrkos@horackagalerie.cz
Nové Město na Moravě/Památky - Nové Město na Moravě


Popis místa
Barokní zámek v Novém Městě na Moravě stojí na místě osídleném již v polovině 13. století, které neslo název Bočkanov po svém zakladateli Bočkovi z Obřan. Současné jméno však sídlo získalo již v roce 1293. Stavba je chráněna jako kulturní památka České republiky. V zámku se dnes nachází Horácká galerie.

Vratislavovo náměstí, 592 31, Nové Město na Moravě
Telefon: +420 566 654 217
E-mail: mrkos@horackagalerie.cz
Web: http://www.horackagalerie.cz

Naplánovat trasu

V současné době sídlí na zámku Horácká galerie, která dokumentuje vývoj nejvýznamnějších malířů zdejšího kraje.

Díla takových malířů, jako jsou Josef Mařatka, Vincent Makovský, Karel Pokorný nebo Jan Štursa, jsou dodnes velmi žádaná a například v aukčních síních je po nich velká poptávka.

Naproti zámku, před umělcovým rodným domem s pamětní deskou, byla odhalena roku 1965 její kopie, bronzová plastika, jako památník obětem druhé světové války.

Dříve renesanční zámek v Novém Městě na Moravě, ležící v dnešním v okrese Žďár nad Sázavou, postavil roku 1589 Vilém Dubský z Třebomyslic. Z původní tvrze se v něm zachovaly klenby v přízemí a základní obdélníkový půdorys se stopami po věži uprostřed.

V roce 1643 zámek vyloupili Švédové, poté sloužil nějakou dobu hospodářským účelům. V roce 1723 ho pak těžce poškodil požár.

Dnešní barokní vzhled včetně interiérů získal zámek po roce 1745, kdy ho získala světská nadace šlechtičen Miniati di Campoli, jíž patřil až do roku 1945.

V roce 1874 pak ještě proběhla jedna přestavba, tentokrát v duchu neorenesance, která se odráží především na čelním průčelí, zároveň byly při této přestavbě modernizovány interiéry zámku.

Otevírací doba viz. Horácká galerie v Novém Městě na Moravě.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz