Zámek Niměřice

Niměřice, 294 30, Niměřice, Tel.: +420 608 838 093, info@zamek-nimerice.cz
Niměřice/Památky - Niměřice


Popis místa
Zámek leží v obci Niměřice přibližně 15 km od Mladé Boleslavi. Dnes je celý komplex zámku dobře udržovaný a i vedlejší hospodářské budovy jsou v dobrém technickém stavu. Zámek je lemován kamennou zdí, slouží jako ubytovací, konferenční a školící zařízení. Zámek Niměřice je ideálním místem na pořádání společenských akcí, konají se zde i svatby a svatební hostiny. K zámku patří také park v anglickém stylu.

Niměřice, 294 30, Niměřice
Telefon: +420 608 838 093
E-mail: info@zamek-nimerice.cz
Web: http://www.zamek-nimerice.cz

Naplánovat trasu

Zámek představuje dvoukřídlý celek ve tvaru písmene L. Jihozápadní křídlo je doplněno střešní zvonicí s hodinami. Vnitřní prostory jsou zaklenuty klasicistními klenbami, z kterých je sál s výbornou akustikou a s klenebními výsečemi.

Za pozůstatek původní tvrze je možno poznat sklepní část, včetně některých částí přízemního zdiva. Na jihovýchodní straně jsou potom další sklepy, jako pozůstatek původní tvrze, tvoří tři valeně klenuté sklepní prostory přístupné schodištěm.

Vedle zámku vede cesta na malou náves, kde uprostřed stojí ukřižování.

Celý areál je obklopen zámeckým parkem v anglickém stylu, park přímo navazuje na daňčí oboru.

První zmínka o vsi pochází z druhé poloviny 14. století. Tehdy byla rozdělena na dvě poloviny. První vlastní Adam z Niměřic a druhou Petr Prušek z Niměřic.

První zmínka o zdejší tvrzi je až z roku 1540, když jí Burian Stránovský ze Sovojovic prodává společně se vsí a dvorem Albrechtovi Klusákovi z Kostelce. Ten zdejší zboží roku 1551 prodává Bzenským z Prorubě a na Bezně. V držení tohoto rodu zůstávají Niměřice až do poloviny 17. století, kdy je získávají Lazariové.

V roce 1790 tvrz ze vsí drží Michal z Kounic. V tomto období je již tvrz ve značně zchátralém stavu a vrchností již není obývána. Od Kouniců získává Niměřice Klement z Lützowa a následně Josef Schicht. Až když Niměřice kupuje roku 1837 Jan Weitlof, dává na místě staré tvrze roku 1832 postavit pozdně empírový zámek.

Byla to jednoduchá jednopatrová obdélníková stavba s věžičkou, obklopená zahradou, jejíž ozdobou byla pseudorománská kaple postavená v letech 1856 – 1864. Skutečné zlaté časy panství nastávají ale až za následujících majitelů Thurn-Taxisů. Zvláště za dr. Rudolfa Thurn-Taxise, který se aktivně podílel na politických a duchovních snahách českého národa.

Přispíval do Národních Listů, Riegrova slovníku a společně s K.J.Erbenem vydával vlastní noviny Právník. Za jeho pobytu se Niměřice stávají centrem setkávání české buržoazní inteligence. Roku 1862 zde dokonce pobýval se svou manželkou Betynou Bedřich Smetana.

Společně s rolníkem Janem Krouským, z nedalekých Katusic, založil cukrovar v Dolním Cetně a Kropáčově Vrutici, pivovar v Podkováni atd. Thurn-Taxisové vlastní zámek až do roku 1893, kdy zde byla zřízena semenářská stanice. Ta byla roku 1902 přesunuta do nedalekých Semčic.

V dalších letech je zde nejprve hospodářská škola, pak domov důchodců a dnes je zámek opět v soukromých rukou.

Stránovští ze Sovojovic

Bzenští z Prorubě

Kounicové

Thurn-Taxisové

Zámek je v soukromém vlastnictví, exteriéry jsou veřejnosti přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz