Zámek Neznašov

373 02, Neznašov
Neznašov/Památky - Neznašov


Popis místa
Zámek Neznašov leží ve stejnojmenné obci, která se nachází přiližně 3 km od Týna nad Vltavou. Zámek je patrová a jednokřídlá budova, která je obklopena plechovým plotem. K zámku také patří park, který ovšem není udržovaný. Ani samotný zámek není v nejlepším stavu, majitelka zámku se nachází mimo ČR, tudíž budova chátrá. V současné době zámek není přístupný veřejnosti.

373 02, Neznašov
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek je patrová, jednokřídlá budova. Uprostřed východního průčelí je plochý rizalit se sloupkovým portikem a nad ním je trojúhelníkový štít.

Zámek je ze tří stran obehnán neprostupným zděným a vysokým plechovým plotem.

Zámecký park je zarostlý náletovými křovinami a také téměř již neprostupný. Dříve v něm rostly cenné stromy, ale během let bez údržby se objevilo množství plevele.

Vlastní zámek je opuštěný a pomalu začíná chátrat. Nebezpečné jsou i přerostlé stromy, které mohou kdykoliv spadnout. Zámek není veřejnosti přístupný.

Nejstarší zmínka o vsi Neznašov pochází z roku 1407. Samostatný dvůr z tvrzí zde patrně vznikl po roce 1540 za Kořenských z Terešova. Zdeněk Terenský z Terešova se za stavovského povstání přidal na stranu odbojných stavů a jeho majetek byl jako konfiskát prodán Sezimovi z Vrtby.

Po smrti posledního člena vrtbovského rodu, Karolíny, provdané Chermontové, zdědila Neznašov její dcera Filipína, provdaná roku 1764 za Karla Bedřich Schütze. Tvrz však byla pro jeho velké dluhy v dražbě prodána a získal ji hrabě Prosper Berchtold z Uherčic.

Neznašovská tvrz se ještě uváděla v roce 1757, ale hned za prvního Berchtolda byla okolo roku 1800 přestavěna v empírovém slohu s kaplí sv. Jana Nepomuckého. A u zámku byl založen malý park.

Ve druhé pol. 20.století byl majitelem zámku československý stát a byly v něm vojenské sklady.

Zámek je v soukromém vlastnictví a není veřeně přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz