Zámek Nečtiny

331 62, Nečtiny, Tel.: +420 373 313 136
Nečtiny/Památky - Nečtiny


Popis místa
Pod zříceninou gotického hradu najdete v obci Nečtiny, která se nachází mezi Plzní a Karlovými Vary, novogotický zámek s impozantní hranolovou věží. Okolo zámku je rozprostřen anglický park s uměle vytvořeným rybníkem a mnoha zákoutími lákajícími k procházkám. Nečtiny jsou velmi dobře dostupné pro motoristy, cyklisty, ale i pro ty, kdo se rozhodnou vyrazit sem na výlet pěšky.

331 62, Nečtiny
Telefon: +420 373 313 136
E-mail: Nevyplněno
Web: http://ops.zcu.cz/suz/nectinysuz.html

Naplánovat trasu

Nečtiny se nacházejí na hranici přírodního parku Manětínská, a tak okolí nabízí mnoho příležitostí k výletům. Vydat se tak můžete například ke zřícenině královského hradu Preitenštejn, který se nachází přímo nad zámkem a odkud je také rozhled do širokého okolí, dále do blízkého Manětína s množstvím barokních soch a stejnojmenným zámkem nebo třeba k obnovené tvrzi Vlkošov.

Zámek dnes slouží jako ubytovací středisko, přístupný je pouze pro hosty, po dohodě je však přístupná kaple i věž a do zámeckého parku může kdokoliv.

Zámek je oblíbeným místem pro svatební obřady.

Historie zámku se začala psát někdy po roce 1549. Tehdy bylo panství svěřeno Floriánu Gryspekovi z Gryspachu a byl to pravděpodobně právě on, kdo započal stavbu menšího renesančního zámku. Nechal také pod zámkem vybudovat rybník s mlýnem a pod ním pivovar. Zhruba v polovině 17. století nechal tehdejší majitel panství Adam Václav Kokořovec z Kokořova k budově zámku přistavět barokní křídlo.

Od roku 1839 až do roku 1945 patřil zámek rodu Mensdorfů-Pouilly. Právě za jejich působení proběhla v letech 1855 až 1858 výrazná přestavba v novogotickém stylu. V této podobě známe zámek dnes.

V následujících letech objekt několikrát změnil majitele, až zde nakonec sídlilo odborné zemědělské učiliště a internát. To vše mělo za vinu poškozování památky. Osudným se pak stal rok 1964. Zámek tehdy zasáhl obrovský požár, po kterém zůstala nedotčena pouze zámecká kaple a třípatrová hranolová věž. Ty jsou dnes opraveny a pořádají se v nich často svatební obřady.

Zámek je nepřístupný slouží jako školicí a rekreační středisko ZČU.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz