Zámek Moravský Krumlov

Zámecká, 672 01, Moravský Krumlov, Tel.: +420 515 321 064, morkrum.info@volny.cz
Moravský Krumlov/Památky - Moravský Krumlov


Popis místa
Renesanční zámek zvyšuje význam města Moravský Krumlov již od počátku 16. století, kdy vznikl přestavbou z původního hradu. Zajímavým prvkem je unikátní schodišťový arkádový dvůr, umožňující vstup do prvního patra. Před několika lety byl zámek domovem Muchova obrazového cyklu Slovanská epopej, který byl však přemístěn do Prahy.

Zámecká, 672 01, Moravský Krumlov
Telefon: +420 515 321 064
E-mail: morkrum.info@volny.cz
Web: http://dokrumlova.cz

Naplánovat trasu

K zámeckému areálu patří též anglický park, rozšířený v roce 1910, a rodinná hrobka krumlovské větve Lichtenštejnů. 

Prapůvodní hrad v Moravském Krumlově stával již od roku 1289 jako majetek pánů z Obřan. Tehdy šlo ještě o malý hrádek, ale počínaje rokem 1369 byl pány z Kravař přestavován na velkolepý středověký hrad s předhradím a vodními příkopy.

Vývoj architektonických trendů poznamenal i moravskokrumlovský hrad, který se tak na počátku 16. století nevyhnul přeměně na renesanční zámek podle návrhu architekta Leonarda Garda da Bisono.

Výsledkem rekonstrukce byla čtyřboká stavba, jejíž střed tvořil dvůr obklopený arkádami. Do prvního patra byl umožněn vstup přes schodišťový arkádový dvůr, pro který čerpal da Bisono inspiraci v italském Janově. Na sklonku 16. století byla ze severní strany přistavěna jednoposchoďová budova se slunečními hodinami.

Kolem roku 1536 zámek hostil i proslulého lékaře Paracelsa, který zde léčil Jana z Lipé, jednoho ze zámeckých pánů.

V současné době je zámek veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz