Zámek Miroslav

Brněnská, 671 72, Miroslav, Tel.: +420 515 333 201, janderova@mesto-miroslav.cz
Miroslav/Památky - Miroslav


Popis místa
Původně gotická tvrz z poloviny 14. století, jež byla v 16. století přestavěná na renesanční zámek, který byl zpustošen za třicetileté války. V 17. století byl přestavěn v barokním stylu, i když změny najdeme spíše ve štukové výzdobě sálů. V zámku se nachází malé muzeum města, jinak je budova zámku nevyužita.

Návštěvníky upoutává zejména sklípková klenba v bžvalé soudní síni.

Vodní tvrz se poprvé připomíná v r. 1387, kdy Zikmund a Hartleb z Myslibořic předali Miroslav s tvrzí a několika vesnicemi hraběti Hanuši z Hardeku.

Od konce 15. století do 60. let 16. století vlastnili Miroslav Valečtí z Mírova. Ti nechali přestavět dosavadní tvrz v renesanční zámek v první polovině 16. století.

Roku 1569 Valečští směnili Miroslav s Hodickými z Hodic za Hostim. Hodičtí pak rozšířili goticko–renesanční tvrz v renesančním stylu, takže od té doby může být zvána zámkem.

Hynek Hodický z Hodic se zúčastnil v letech 1618 – 1620 stavovského povstání, za což mu byl zkonfiskován majetek. V té samé době, r. 1619, byla Miroslav zpustošena vojskem císařského generála Dampierra.

Po Bílé hoře získali zkonfiskovaný statek Březničtí z Náchoda, kteří miroslavský zámek přestavěli barokně.

Březnickým patřila Miroslav do r. 1661, poté Rudolfovi z Kounic, hraběti Ferdinandu Morzinovi, delší dobu louckému klášteru (1692 – 1784) a po něm ještě dalším soukromým osobám.

Na zámku se nachazí malé muzeum, více informací viz. muzeum.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz