Zámek Milešov

411 31, Milešov, Tel.: +420 416 535 075
Milešov/Památky - Milešov


Popis místa
Zámek na kopci nad Milešovem v litoměřickém okrese vznikl v 16. století přestavbou ze středověkého hradu, který patřil rodu Kaplířů ze Sulevic. Původně se jednoho o hrad, později byl přestavěn na zámek. O původním hradu se písemné prameny zmiňují již ve 14. století, na jehož konci je jako první doložený majitel uváděn Petrman z Milešova, příslušník rozsáhlého rodu Kaplířů ze Sulevic. Zámek je chráněn jako kulturní památka ČR a pro veřejnost je nepřístupný.

411 31, Milešov
Telefon: +420 416 535 075
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Na skalnatém kopci v Milešově v okrese Litoměřice byl v 16. století místo původního hradu vybudován renesanční zámek. V 17. století byl přestavěn v barokním slohu.

Zámek je trojkřídlá barokní stavba, ke které přiléhá patrová budova pocházející ze staršího renesančního zámeckého objektu.

Mezi nejzachovalejší památky na zámku patří štuková výzdoba, barokní zámecká kaple z roku 1775 a zahradní pavilon.

Po druhé světové válce zámek sloužil rekreačním a vzdělávacím účelům. Dnes je pro veřejnost nepřístupný.

Původní gotický hrad vznikl zřejmě na konci 14. století. Za Kaplířů ze Sulevic byl hrad v 16. století přestavěn na menší renesanční zámek s věžemi.

Ve 2. polovině 17. století byl podle návrhu A. della Porty vybudován nový barokní zámek. Z roku 1707 pochází barokní zahradní pavilón.

Zámek není přístupný pro veřejnost.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz